Rett til fast tilsetting?
… Etterpå har det vært mange nye kontrakter: 31.08.06-31.12.06, 01.01.07-01.04.07, 01.04.07- 31.12.07, 01.01.08-30.06.08, 01.07.08-31.12.08, og til slutt dagens kontrakt fra 01.01.09-31.03.09. Grunnet nedbemanning på avdeling og pensjonsavgang har jeg vært midlertidig tilsatt for å ivareta arbeidsoppgaver ved stillinger som egentlig er lagt ned/fjernet 01.04.06-31.12.2008, fra 01.01.09-31.03.09 sitter jeg midlertidig i en stilling som skal lyses ut grunnet pensjonsavgang. Har jeg krav på fast ansettelse da jeg har vært fire år sammenhengende i forsvaret?
Svar: Problemstillingen din knytter seg til om du har rett til fast tilsetting i Forsvaret. Du kan ha rett til fast tilsetting som følge av fireårsregelen eller ved at du er ulovlig midlertidig tilsatt. Spørsmålene løses av tjenestemannsloven og forskriften til loven.
Det følger av tjenestemannsloven (tjml.) § 10 (1), at en tjenestemann med mer enn fire års sammenhengende midlertidig tilsetting, har rett til fast stilling. Etter det jeg kan se, så mangler du fem dager for å ha fire års sammenhengende tilsetting ved fratreden 31. mars 2009. Merk deg at du har krav på en måneds varsel før utløpet av arbeidsavtalen. Dersom denne kommer senere, vil du ha krav på å arbeide en måned fra varselet er mottatt, jf. tjml. § 7 (1). Ved videre tilsetting utover 4. april 2009, vil det ha gått mer enn fire år fra du møtte til førstegangstjeneste. Det vil da være avgjørende om førstegangstjenesten medregnes i tjenestetiden og om tjenestetiden har vært sammenhengende. Vernepliktige er konkret unntatt fra arbeidsmiljøloven, men deler av loven kommer likevel til anvendelse. Det er ingen tilsvarende unntaksbestemmelse for vernepliktige i tjenestemannsloven. Juridisk avdeling i Forsvarsdepartementet opplyser at vernepliktige ikke omfattes av tjenestemannsloven. Selv om verneplikten er helt eller delvis er unntatt fra tjenestemannsloven, vil jeg ikke se helt bort fra at den kan telle med ved beregningen av tjenestetiden. Til sammenligning er tilsatte i utdanningsstillinger tilsatt på åremål i Staten unntatt fra fireårsregelen, men tjenestetiden regnes med dersom tjenestemannen går direkte over i annen stilling i virksomheten. Det anbefales at du tar kontakt med en tjenestemannsorganisasjon i Forsvaret for å få avklart denne konkrete problemstillingen.
Jeg ser at det fram til nå ikke har vært opphold i tjenestetiden din. Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver frykter at ansatte skal få styrket stillingsvern, og dermed ikke fornyer kontraktene til ansatte som nærmer seg fireårsgrensen. En slik begrunnelse, for ikke å fornye tilsettingsforholdet, vil være usaklig, dersom arbeidsoppgavene fortsetter, og det er midler til videre tilsetting. I en del tilfeller har arbeidsgiver konstruert en pause i tilsettingsforholdet, slik at tjenestetiden ikke blir sammenhengende. En slik «lufting» av tjenestemannen er en omgåelse av stillingsvernet til tjenestemannen som er usaklig, og som fører til at tjenestetiden likevel anses som sammenhengende.
Midlertidig tilsetting er et unntak fra tjenestemannslovens hovedregel om fast tilsetting, jf. tjml § 3. Midlertidig tilsetting krever særskilt lovhjemmel. Dersom midlertidig tilsetting skjer i strid med tjml. § 3 nr. 2, er arbeidstakeren å regne som fast ansatt. Det innebærer at arbeidstakeren har et styrket stillingsvern. Dersom du er å betrakte som fast ansatt, vil du ha mer enn to års sammenhengende tjenestetid, som gjør at du ikke kan sies opp med mindre arbeidet faller bort eller stillingen inndras. Arbeidsgiver plikter da å tilby annen passende ledig stilling i Forsvaret.
Etter tjml § 3 nr. 2 er midlertidig tilsetting av tjenestemenn tillatt dersom ett av vilkårene i bokstav a-f er oppfylt. Jeg gjengir bare de alternativene som er aktuelle for din stilling.
a) Tjenestemann trengs bare for et bestemt tidsrom eller for å utføre et bestemt oppdrag.
Det er for eksempel ved prosjektarbeid, avgrensede utredningsoppgaver eller ekstrahjelp som følge av en større arbeidsmengde for en kortere periode. Det avgjørende er at arbeidsgiveren på tilsettingstidspunktet antar at arbeidsoppgavene er begrensede og arbeidstakeren derfor bare trengs for en avgrenset periode.
b) Arbeidet ennå ikke fast organisert og det er derfor usikkert hvilke tjenestemenn som trengs.
Det er eksempelvis ved organisering av nye institusjoner, omorganisering eller i påvente av rasjonalisering.
c) Tjenestemann skal gjøre tjeneste for en annen (vikar).
Det vil være der tjenestemannen vikarierer for en eller flere bestemte tjenestemenn, eller i påvente av at en ledig stilling skal besettes.
Du skriver at du har gjort oppgaver som har vært knyttet til stillinger som er lagt ned. Dersom oppgavene er ordinære oppgaver som utføres av Forsvaret, og som skal utføres også i fremtiden, vil utgangspunktet være at du skulle vært fast ansatt. Jeg kjenner ikke den nærmere begrunnelsen for bruken av midlertidig tilsetting i ditt tilfelle, og kan ikke kommentere disse konkret. Jeg oppfordrer deg til å ta kontakt med en advokat for å få vurdert de enkelte kontraktene. Når det gjelder den siste kontrakten, så har arbeidsgiver anledning til å tilsette personer midlertidig i påvente av tilsetting i stillingen. Jeg kan ut fra de foreliggende opplysningene ikke vurdere om denne kontrakten er lovlig.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.