138420826_0928b.jpg

Rett til dagpenger?

Publisert: 25. september 2009 kl 14.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Spørsmålet ditt reguleres av folketrygdlovens kapittel 4 om dagpenger under arbeidsløshet. Formålet med dagpenger er å gi delvis dekning av arbeidsinntekt ved arbeidsløshet. Det er en forutsetning for dagpenger at arbeidstaker har tapt inntekt som følge av arbeidsløsheten. Arbeidstakers vanlige arbeidstid må være redusert med minst 50 prosent for at denne skal ha rett til dagpenger. Dersom stillingen din reduseres med 60 prosent vil du ha rett til trygd under forutsetning av at de øvrige betingelsene er oppfylt. Loven stiller krav om at arbeidstaker i det siste avsluttede kalenderåret forut for søknaden, hadde en minsteinntekt på 1,5 ganger grunnbeløpet, eller at du i løpet av de siste 3 avsluttede kalenderårene hadde en inntekt tilsvarende minst 3 ganger grunnbeløpet. Dette utgjør henholdsvis 109 321,5 kroner og 218 643 kroner etter dagens grunnbeløp (72 881 kroner). Arbeidstaker må være reelt og aktivt arbeidssøkende. Det innebærer at arbeidstaker må være tilmeldt Arbeids- og velferdsetaten som reell arbeidssøker, er arbeidsfør og villig til å ta det arbeid NAV finner passende. Retten til dagpenger inntrer tre ukedager etter at du har blitt arbeidsløs og har registrert deg som arbeidsledig. Dersom arbeidstaker selv har sagt opp eller avsluttet sin stilling, eller blitt oppsagt som følge av forhold som kan bebreides vedkommende, vil det kunne gis forlenget ventetid før retten til dagpenger inntrer.

Ettersom du sies opp på grunn av virksomhetens forhold er du ikke å bebreide for å være uten arbeid, og vil ikke få forlenget ventetid. For å sikre deg at du får dagpenger så snart som mulig, bør du registrere deg som arbeidsledig, og søke om dagpenger så snart oppsigelsestiden din er over.

Dersom du er usikker på om det foreligger grunnlag for å si deg opp fra din stilling, bør du ta kontakt med din fagforening eller en arbeidsrettsadvokat for en vurdering av saken.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen