138432329_famil.jpg

Permisjon

Publisert: 25. februar 2010 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Da ba barnevernet meg om å ta ut permisjon. Jeg har da vært i permisjon i snart 14 måneder. Denne går snart ut, men barnevernet vil at jeg skal ta lengre permisjon. Så kontaktet jeg min arbeidsgiver og opplyste om at det kom til å bli søkt om lengre permisjon. Da ville arbeidsgiver ha meg til å si opp eller komme på jobb på enden av denne permisjonen. Et par dager etterpå har jeg fått et brev om at jeg blir sagt opp hvis jeg ikke kan begynne å jobbe igjen etter denne permisjonen. Har de rett til å si meg opp?

Svar: Oppsigelse av ditt arbeidsforhold krever «saklig grunn», jf aml- § 15-7. Det fremkommer av § 15-9 at arbeidsgiver ikke kan si opp arbeidstaker på grunn av graviditet eller permisjon etter fødsel. Arbeidsgiver har bevisbyrden for at oppsigelsen ikke er begrunnet i graviditeten eller permisjonen. I ditt tilfelle er varselet om oppsigelse begrunnet i ditt ønske om forlenget permisjon i forbindelse med omsorgsovertakelse av et fosterbarn.

Etter arbeidsmiljøloven § 12-5 (4) har fosterforeldre rett til permisjon i samme utstrekning som biologiske foreldre som får barn. Dette gjelder bare for barn under 15 år og ikke adopsjon av stebarn. Det vil si at fosterforeldre har rett til samlet 12 måneder permisjon det første året etter omsorgsovertakelse. Deretter har begge foreldrene rett til ytterligere 12 måneder permisjon. Du har rett til forlenget permisjon. Arbeidstaker må i forkant av en permisjon over 12 uker varsle arbeidsgiver minst 4 uker før permisjonen tar til, jf aml. § 12-7. Oversittelse av fristen fører ikke til at permisjonen må utsettes dersom den er nødvendig på grunn av forhold du ikke kjente til ved fristens utløp. Jeg kjenner ikke til om fristen var utløpt for ditt tilfelle, men det fremstår som om ønsket om permisjon er begrunnet i barnevernets tilråding. Ved tvist om det er gitt varsel i tide eller om permisjonen må utsettes på grunn av for sen varsling, kan saken bringes inn for tvisteløsningsnemnda jf aml. § 12-14, jf § 17-2.

Dersom arbeidsgiver nekter permisjon og pålegger deg å møte til arbeid, har du som arbeidstaker plikt til å resignere og innrette deg etter pålegget. Du vil kunne kreve erstatning for ekstrautgifter som følge av arbeidsgiver uberettigede nektelse av permisjon. Dersom du motsetter deg arbeidsgivers pålegg, og ikke møter til arbeid, vil du risikere oppsigelse. Det blir så en vurdering om oppsigelsen er saklig. En oppsigelse begrunnet i lovbestemt permisjon etter fødsel eller omsorgsovertakelse er ikke saklig, jf § 15-9 (3). Dersom du blir sagt opp under permisjonen har arbeidsgiver bevisbyrden for at oppsigelsen ikke er begrunnet i permisjonen. På bakgrunn av de foreliggende opplysningene vurderer vi det slik at en slik oppsigelse vil være usaklig og ugyldig. Dersom du ikke kommer til enighet med arbeidsgiver, anbefales det at du tar kontakt med advokat.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Still ditt spørsmål her.

Saken fortsetter under annonsen