Overtidsbetaling

Publisert: 29. januar 2008 kl 09.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Min mann steg i gradene på fabrikken der han jobber for snart ett år siden. Han har skriftlig kontrakt fra stilling som assistent i samme firma, men ingen for den nye stillingen til tross for at han flere ganger har bedt om det. Han har ingen tittel, men har fått vite at han er ansatt på samme nivå som en som er skiftleder. (Denne har i praksis et mye større ansvar, for eksempel planlegging av produksjonen). Muntlig har de inngått en avtale om at han ikke får overtidsbetalt, og heller ikke avspasering - bortsett fra noen timer innimellom. For arbeidet får han 30 000 i måneden.

Han har ikke blitt presentert for forskjellen mellom ledende stilling og vanlig ansatt. Han velger ikke arbeidstiden selv, men må ofte jobbe overtid for å få ferdig dagens produksjon. I arbeidstiden har han ansvar for at produksjonen går greit ved å fordele arbeidsoppgaver, eventuelt selv jobbe ved maskinene. Antall og type produksjon bestemmes av andre. Han kan justere noe i nødstilfelle, men dette bør han avklare med andre først. Jeg har bedt ham ta det opp, men han er redd for å miste jobben. Sjefen hans har tidligere sagt at han bare kan gå hvis han er misfornøyd. Min mann vil ikke gjøre noe med det uten å være sikker, da han snakker lite norsk og vil ha vanskelig for å finne en ny jobb. Jeg lurer også på om han har rett på tilbakebetaling for tidligere timer hvis han nå har rett på overtidsbetaling.

SVAR:

I utgangspunktet har alle arbeidstakere krav på minimum 40 prosent overtidstillegg ved arbeid ut over alminnelig arbeidstid, jf. arbeidsmiljøloven § 10-6. Alminnelig arbeidstid er ifølge arbeidsmiljølovens hovedregel 40 timer per uke eksklusive spisepause. Arbeidstakere i «ledende stilling» eller i særlig uavhengig stilling" har imidlertid ikke slik rett til overtidsgodtgjørelse, jf. arbeidsmiljøloven § 10-12. I din manns tilfelle forstår vi det er begrepet «ledende stilling» som medfører at arbeidsgiver mener han ikke har krav på overtidsbetaling.

Arbeidstaker i «ledende stilling» omfatter ifølge lovens forarbeider arbeidstakere «som har et større ansvar eller som i særlig grad kan treffe selvstendige avgjørelser, og som selv må vurdere og avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats». Din manns situasjon høres ut som et grensetilfelle. Du skriver at «I arbeidstiden har han ansvar for at produksjonen går greit ved å fordele arbeidsoppgaver, eventuelt selv jobbe ved maskinene. Antall og type produksjon bestemmes av andre. Han kan justere noe i nødstilfelle, men dette bør han avklare med andre først.» Mye taler for at dette anses som en overordnet stilling. Arbeidsgiver bør imidlertid selv sørge for å dokumentere dette ved å gi din mann en skriftlig kontrakt for den nye stillingen, slik han har krav på etter arbeidsmiljøloven § 14-5 og § 14-6.

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.