Overtid

Publisert: 9. januar 2008 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Timene med overtid ruller inn uten at jeg får betalt for disse. Jeg begynte i denne stillingen i oktober d.å. men har ikke signert noen kontrakt og overtidstimene er oppe i 75 timer. De mener jeg skal ta det ut i avspasering men da overskrider jeg jo lønnsbudsjettet. Bonusen er oppgitt til å være 3000 kroner i prøveperioden HVIS jeg klarer budsjettene som omsetning og lønnsbudsjett. Lønnsbudsjettet klarer jeg akkurat, men de setter altfor høyt omsetningsbudsjett som i mine øyne er uoppnåelig så bonusen kan jeg se langt etter. Ikke får jeg utbetalt noe som helst UB tillegg på kveldene heller. Er dette riktig? Har de lov å utnytte oss slikt?

SVAR:

Dette er en klassisk problemstilling. Lovens utgangspunkt er at alle arbeidstakere har krav på overtidstillegg når man arbeider mer enn 9 timer om dagen og 40 timer i uka. Arbeid utover avtalt arbeidstid, for eksempel arbeid utover 37,5 timer i uka, men innenfor lovens 40-timersgrense, gir ikke rett til overtidsbetaling med mindre dette følger av arbeidsavtalen. Så til problemets kjerne i din sak. Arbeidsmiljøloven åpner for å unnta såkalte «ledende» eller «særlig uavhengige» stillinger fra lovens overtidsregler. Din stilling er neppe å regne som «særlig uavhengig», dette da du antakeligvis ikke har særlig anledning til å bestemme når du skal utføre arbeid og så videre. Selv om din tittel er butikksjef så er nok stillingen heller ikke å betrakte som «ledende stilling». Dette da jeg vil anta at du ofte følger arbeidstiden til de du er satt til å lede. Videre oppfatter jeg deg slik at lønnen ikke på rimelig måte kompenserer for bortfall av overtid. Det er selvsagt vanskelig å gi deg en god vurdering kun basert på den informasjon du har gitt meg i e-posten, men slik jeg vurderer det så er det mye som tilsier at du har rett på overtidsgodtgjørelse. I henhold til loven skal overtidstillegget være på minimum 40 prosent. Dette innebærer at en time overtid skal lønnes minimum 140 prosent av vanlig timelønn. Partene kan avtale at overtidslønnen, altså ordinær 100 prosent timelønn skal kunne avspaseres, men overtidstillegget (minimum 40 prosent) kan aldri avspaseres. Avspasering av overtidstimene krever uansett avtale, det vil si ditt samtykke. Når det gjelder såkalt UB tillegg så reguleres ikke dette av arbeidsmiljøloven. Rett til slikt tillegg kan tenkes å følge av tariffavtale, og jeg vil råde deg til å sjekke ut hvilke fagforeninger som organiserer arbeidstakere i din stilling.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen