138430177_depri.jpg

Oppsigelse under sykemelding

Publisert: 27. januar 2010 kl 09.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Har blitt sendt frem og tilbake til spesialister som alle sier det samme: de vet ikke hva det er. Min sjef truet med oppsigelse etter bare to måneder, men så lenge legene ikke finner ut hva dette er for noe så jeg kan begynne å få behandling kan jeg ikke gjøre stort annet enn å være sykemeldt.

Håper jo selvfølgelig selv at problemet blir løst og jeg blir friskmeldt snart, men som sagt er ikke det noe jeg alene kan bestemme. Hvordan er sjansene mine for å få beholde jobben, kan sjefen bare sparke meg uten grunn? Hvis jeg ikke kan fortsette med yrket mitt, må jeg bli friskmeldt før jeg kan si opp jobben min, eller kan jeg levere oppsigelse mens jeg enda er sykemeldt, og finne ett annet yrke som jeg faktisk kan jobbe med?

Svar: Som sykemeldt gir arbeidsmiljøloven (aml.) deg et vern mot oppsigelse begrunnet i sykdommen/sykdomsfraværet, jf aml. § 15-8. Den særlige verneperioden er ett år fra arbeidsuførheten inntrådte og gjelder for hel eller delvis sykemelding.

En sykmeldt arbeidstaker er ikke vernet mot oppsigelse begrunnet i andre forhold, for eksempel nedbemanning. Dersom en arbeidstaker blir sagt opp under sykemeldingsperioden, vil det være en formodning om at oppsigelsen er begrunnet i arbeidsuførheten. Arbeidsgiver har derfor bevisbyrden for at oppsigelsen ikke er begrunnet i sykefraværet. Dersom du blir sagt opp på grunn av sykefraværet vil den være ugyldig. De fleste arbeidsgivere kjenner til dette vernet, og det er en mindre risiko for at du blir sagt opp på grunn av arbeidsuførhet. Merk at noen tariffavtaler kan gi lengre verneperiode for arbeidsuføre arbeidstakere.

Etter verneperioden vil det være den ordinære bestemmelsen om oppsigelse som kommer til anvendelse, jf aml. § 15-7. En oppsigelsen forutsetter saklig grunnlag. I et slikt tilfelle der arbeidstaker har vært fraværende i ett år, vil arbeidsgiver kunne ha saklig grunnlag for oppsigelse.

Før arbeidsgiver kan si opp den ansatte må mulighetene for omplassering og/eller tilrettelegging i virksomheten vurderes. Vurderingen av om det foreligger saklig grunnlag forutsetter en helhetsvurdering der arbeidsgivers behov for oppsigelse veies opp mot arbeidstakers interesse i å beholde arbeidet. Ved denne vurderingen har domstolene vektlagt ulike momenter som utsikter til helbred, tilsettingsforholdets varighet og vanskeligheter med å erstatte den arbeidsuføre.

Dersom arbeidstaker ikke vil ha utsikter til å komme tilbake i arbeid på lang tid og/eller det er vanskelig for arbeidsgiver å finne vikar for den sykmeldte, vil det tale for at det er saklig grunnlag for oppsigelse.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom arbeidsgiver er helt eller delvis ansvarlig for arbeidsuførheten vil det tale sterkt mot oppsigelse.
Arbeidsgiver er pålagt å tilrettelegge for at arbeidstaker kommer tilbake i arbeid så snart som mulig, jf aml. § 4-6, 3. ledd. Arbeidsgiver skal lage en oppfølgningsplan for å få arbeidstaker tilbake i arbeid, og ellers legge til rette for at arbeidstaker. Dersom dette ikke er gjort vil det kunne medføre at oppsigelse ikke vil være saklig.
Sykepenger under arbeidsuførhet blir utbetalt i underkant av ett år. Arbeidstaker må i god tid før opphøret av sykepengeutbetalingene søke annen stønad fra folketrygden/NAV.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Still ditt spørsmål her.