138423172_0934b.jpg

Oppsigelse og ferieavvikling

Publisert: 19. oktober 2009 kl 10.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Ferien hadde vi plottet inn i mars, der jeg skulle ha ferie siste uken i juli og de to første i august. Vi fikk beskjed om masseoppsigelser den 28. juni og oppsigelsen gjaldt da fra 1. juli. Så min siste dag var den 24. juli, da min oppsigelsestid ble regnet inn i ferien. Så mener jeg at de har lønnsplikt på meg i juni da jeg ikke fikk noe lønn av dem da pga. feriepengeutbetaling den måneden. Jeg sa at jeg ville ha lønn for juni minus sju dager ferie som da ble tre uker i juni. Dette fikk jeg ikke, jeg fikk utbetalt feriepenger og feriedager til gode med 46 % skattetrekk. Kan de gjøre dette, har de ikke lønnsplikt for meg som da jobbet hele måneden og følgelig også taper feriepengeopptjening?

Svar: Spørsmålet ditt omhandler både arbeidsrettslige forhold knyttet til oppsigelse og ferieavvikling, og et spørsmål knyttet til skattetrekk. Vi vil bare besvare den del av spørsmålet som knytter seg til de arbeidsrettslige sidene av saken.

Du startet i ny jobb i februar i år. I mars bad du om å få avvikle ferie med en uke i juli og to uker av august. Dette var akseptert og innvilget av arbeidsgiver. Det ble i juni besluttet å gjennomføre en nedbemanning i virksomheten Du fikk oppsigelse med virkning fra 1. juli. Slik jeg forstår spørsmålet ditt hadde du en oppsigelsestid på en måned.

Ferieloven regulerer spørsmål knyttet til avvikling av ferie. Spørsmål om ferieavvikling i oppsigelsestid er regulert i ferieloven § 8. Etter ferieloven § 8 (1) kan arbeidsgiver ikke uten arbeidstakers samtykke legge ferie til tid hvor oppsigelsesfristen løper. Dette gjelder bare ved oppsigelse fra arbeidsgiver og dersom oppsigelsestiden er kortere enn tre måneder.

Dette er ikke tilfellet i vår sak da det allerede før beslutning om oppsigelse ble tatt var avtalt at du skulle avvikle ferie i denne perioden.

Arbeidstaker har imidlertid etter samme bestemmelse også adgang til å motsette seg at allerede fastsatt ferie avvikles i oppsigelsestiden. Dette innebærer at du kan motsette deg at ferien avvikles i oppsigelsestiden. Konsekvensen av dette er at du skal ha utbetalt opptjente feriepenger samt lønn for de dagene du arbeider.

Høyesterett har i Rt. 1967 side 468 uttalt at oppsigelsestiden skal være sammenhengende. Dette medfører at oppsigelsestiden ved oppsigelse fra arbeidsgiver, dersom oppsigelsestiden er kortere enn tre måneder, først begynner å løpe fra første dag i måneden etter at man har avviklet ferie. Dette er gjentatt av Høyesterett i Rt 1997 side 37.

Saken fortsetter under annonsen

For ditt vedkommende medfører dette at oppsigelsestiden først begynner å løpe fra 1. september med mindre du har samtykket til at ferie skal avvikles i oppsigelsestiden eller unnlatt å motsette deg ferieavvikling. Slik jeg leser din e-post er dette ikke tilfellet.

Av spørsmålet ditt synes det også som om arbeidsgiver ikke har betalt lønn for juli måned til tross for at du med unntak av en uke har arbeidet denne måneden. Du opplyser ikke bakgrunnen for dette men det synes å være fordi bedriften denne måneden utbetaler feriepenger. Da du startet å arbeide for virksomheten i februar i år har du ikke opptjent feriepenger hos denne arbeidsgiveren.

Ferielovens regler er slik at feriepenger skal utbetales i tilknytning til at man avvikler ferie. Det er således ikke adgang til å bestemme at man en måned utbetaler feriepenger i stede for lønn for alle ansatte. Dette gjøres imidlertid svært mange steder. I ditt tilfelle hvor du jobber men ikke har opptjente feriepenger kan det klart ikke unnlates å utbetale lønn for denne perioden.

Det kan være nyttig å kontakte advokat for bistand til de spørsmål som din sak reiser.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.