Oppsigelse i prøvetiden

Publisert: 28. april 2009 kl 10.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg får lønn i 14 dager, men tror jeg har krav på tre måneder. Stemmer dette eller er det andre ting som gjelder? Arbeidskontrakten min sier at jeg har tre måneder oppsigelse etter endt prøvetid.

Svar: Etter arbeidsmiljøloven § 15-6 (3) kan en arbeidstaker ansettes med en prøvetid på seks måneder. Prøvetid skal avtales skriftlig og skal tas inn i arbeidskontrakten, jf. arbeidsmiljøloven § 15-3 (7) og arbeidsmiljøloven § 14-6 (f). Det kan antakelig også oppstilles som et vilkår for at avtale om prøvetid skal være gyldig at avtalen om prøvetid er inngått før tiltredelse i stillingen, men dette fremkommer ikke direkte av lovtekst, lovens forarbeider eller av rettsavgjørelser. Etter arbeidsmiljøloven § 15-3 (7) er det en gjensidig oppsigelsestid på 14 dager i prøvetiden med mindre noe annet er avtalt.

Dette er vilkår som må være oppfylt for at arbeidsgiver kan benytte den utvidede oppsigelsesadgangene man har for prøvetidsansatte.

Ditt spørsmål er hvorvidt man ved en oppsigelses i prøvetiden, som skyldes nedskjæringer i bedriften, kan sies opp med den oppsigelsestid som gjelder for prøvetiden, eller om man da har krav på lønn etter den oppsigelsestid som er avtalt etter at prøvetiden har utløpt. Arbeidsmiljøloven § 15-6 (1) uttaler følgende om oppsigelse i prøvetiden:

«Blir arbeidstaker som skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid, sagt opp, må oppsigelsen være begrunnet i arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet.»

Etter denne bestemmelsen kan en arbeidstaker som er ansatt i prøvetid bare sies opp i prøvetiden dersom oppsigelsen er grunnet i arbeidstakers manglende tilpasning til arbeidet, manglende faglige dyktighet eller manglende pålitelighet. Dette er ikke tilfellet i din sak.

Arbeidsgiver kan imidlertid si opp en arbeidstaker i prøvetiden etter de vanlige reglene for oppsigelse dersom vilkårene for dette er til stede.

Saken fortsetter under annonsen

Virkning av å si opp en ansatt i prøvetiden med en annen begrunnelse enn den som følger arbeidsmiljøloven § 15-6 (1) er at den forkortede oppsigelsestid som gjelder i prøvetiden ikke kan gjøres gjeldende ovenfor arbeidstaker. I ditt tilfelle hvor oppsigelsen er begrunnet ut fra virksomhetens forhold, vil du ha krav på en oppsigelsestid tilsvarende den som er avtalt etter prøvetidens utløp. Dersom arbeidsgiver motsetter seg dette bør du kontakte en advokat for bistand.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.