Oppsigelse

Publisert: 6. oktober 2009 kl 10.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg hadde lønn og provisjon.

Ved provisjonslønn for det jeg hadde solgt, fikk jeg 50 % trekk i provisjon på grunn av at jeg ikke var på overlevering av produktet. Kan bedriften gjøre dette?

Det står ingenting i arbeidskontrakten om at provisjon blir trukket hvis man ikke er på overlevering av produktet. Det er heller ingen klausul som sier at jeg må gå på dagen ved jobb bytte til konkurrent. Må de betale meg oppsigelses tiden som står i kontrakten?

Svar: Jeg forstår din henvendelse slik at du ble pålagt å fratre fra din stilling uten rett til lønn, da du orienterte arbeidsgiver om din oppsigelse og fremtidige tiltredelse hos en konkurrerende virksomhet.

Ved oppsigelse fra arbeidstaker, vil det løpe en oppsigelsesfrist i perioden frem til arbeidstaker fratrer stillingen: oppsigelsestiden, jf. arbeidsmiljøloven § 15-3. Arbeidsforholdet er i denne perioden underlagt de samme reguleringer som resten av ansettelsestiden.

Det forhold at arbeidstaker skal begynne hos en konkurrerende virksomhet, medfører i utgangspunktet ikke at han mister retten til å arbeide i oppsigelsestiden. Arbeidstaker er underlagt en lojalitet og troskapsplikt til arbeidsgiver. En arbeidstaker som planlegger oppstart av en konkurrerende virksomhet eller som skal begynne å arbeide for en konkurrerende virksomhet, vil være forpliktet til å orientere sin eksisterende arbeidsgiver om dette på et tidlig stadium. Partene kan avtale at arbeidstaker skal fritas fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden. Arbeidsgivers styringsrett kan tenkes utvidet under oppsigelsestiden, slik at arbeidsgiver vil kunne være berettiget til å ensidig endre eller frata arbeidstakers arbeidsoppgaver fram til fratreden, dersom det foreligger saklig grunn for dette.

Hva som vil være saklig grunn, og dermed angi grensene for arbeidsgivers styringsrett, vil avhenge av den konkrete situasjonen. Dersom virksomhetene vil være i sterk konkurranse, og det vil være grunn til å tro at arbeidstaker ikke vil opptre lojalt i oppsigelsestiden, vil omfanget av arbeidsgivers styringsrett være videre. Dersom det ikke finnes passende arbeidsoppgaver for arbeidstaker, vil arbeidstaker kunne fritas for rett og plikt til å arbeide i oppsigelsestiden. Arbeidstaker vil likevel ha rett til lønn. Dersom du ble pålagt å fratre på dagen, uten rett til lønn, vil det kunne være å betrakte som en avskjed, jf. aml. § 15-14. Adgang til avskjed av en arbeidstaker forutsetter at det foreligger grovt pliktbrudd eller vesentlig mislighold av arbeidsavtalen. Arbeidstakers inngåelse av ansettelsesavtale med en konkurrerende virksomhet er ikke avskjedsgrunn. En urettmessig avskjed gir grunnlag for erstatning for ikke økonomisk- og økonomisk tap. For ditt vedkommende vil det økonomiske tapet innebære rett til lønn i oppsigelsestiden. Uavhengig av om dette betraktes som en avskjed, vil du i kraft av arbeidsavtalen og lovens bestemmelser om oppsigelsesfrister, ha rett til lønn under oppsigelsestiden.

Saken fortsetter under annonsen

Det blir videre et spørsmål om hvordan lønnen skal utregnes i oppsigelsestiden siden du er provisjonslønnet. I sak for Borgarting lagmannsrett, LB-2008-196505, ble det lagt til grunn at arbeidsgiver ville ha rimelig grunn til å ønske at en provisjonslønnet selger ikke fortsatte med salgsarbeid i forbindelse med oppsigelsestiden. Retten fastsatte lønnen skjønnsmessig. Det er dermed ikke gitt at du vil ha rett til lønn i oppsigelsestiden basert på tidligere provisjonslønn.

I forhold til utregning av provisjonslønn, må det gjøres i henhold til avtale mellom partene. Praktiseringen av avtalen vil ha betydning for tolkningen av avtalen. Dersom provisjonen under tilsettingsforholdet har blitt utregnet og utbetalt før overlevering, og det heller ikke er avtalt som en betingelse for provisjon, at arbeidstaker skal være ansatt ved overlevering av produktet, så vil det ikke være anledning for å foreta en reduksjon av provisjonen som følge av din oppsigelse. Da vi ikke har sett din arbeids- eller lønnsavtale, og ikke sitter på de fullstendige opplysninger i saken, må vi ta et forbehold for våre konklusjoner i din sak. Det anbefales at du tar kontakt med en advokat for å få videre bistand.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.