Midlertidig ansettelse

Publisert: 18. februar 2008 kl 08.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

SPØRSMÅL:

For lite bemanning, får ikke utlyst stillinger. Ansatte slutter, andre søker permisjon. Noe behov har blitt dekket sammenhengende flere år med vikarbyrå, men mesteparten blir dekket med midlertidige avtaler som eventuelt forlenges etter seks eller 12 måneder. Det hevdes at en kan gå slik i inntil fire år. Her er det tjenestemannsloven § 3.2 som brukes.
Jeg fikk først en seks måneders avtale juli-desember 2006, etterfølgende ny avtale januar-juni -07, deretter ny juli-desember -07. Nå januar-desember -08. Loven sier bestemt tidsrom eller bestemt oppdrag. Oppdraget må ha en noenlunde klar arbeidsmessig avgrensing og en naturlig avslutning. Jeg tar del i daglig drift på flere avdelinger. De bruker § 3.2 a: «Tjenestemannen trengs bare for et bestemt tidsrom eller for å utføre et bestemt oppdrag.» Avtalen skal da gjelde et bestemt oppdrag med klar arbeidsmessig avgrensing og en naturlig avslutning. Oppdraget er verken definert eller klart avgrenset med naturlig slutt i min avtale.
«Arbeidsmiljøloven gir ikke adgang til midlertidig ansettelse for å avhjelpe generelle eller jevne variasjoner i ordretilgang eller usikkerhet om eventuell fremtidig reduksjon i arbeidsmengden, omorganisering eller lignende. En noenlunde jevn oppdragsmengde, men med enkelte variasjoner, gir arbeidsgiver ingen grunn til å tro at arbeidstakeren trengs for det ene bestemte oppdrag.»

SVAR:

Saken fortsetter under annonsen

Det er vanskelig for oss å vurdere om dette er en lovlig midlertidig ansettelse eller ikke, basert kun på det du skriver. Helt generelt kan vi imidlertid si at midlertidige ansettelser ikke skal benyttes ved generell underbemanning, da må man oppbemanne. Dessverre syndes det mye mot dette, ikke minst i statlig sektor. Årsaken til det er nok at stillingsvernet for faste ansatte i staten er forholdsvis sterkt. Den såkalte fireårsregelen kan ikke benyttes som en begrunnelse for midlertidighet. Den sier kun at man får stillingsvern som ansatt dersom man har vært midlertidig ansatt i mer enn fire år. Hvorvidt det er adgang til å ansette midlertidig, må løses ut fra bestemmelsene som åpner for midlertidig ansettelse slik du skriver. Gjennomgående er det nok grunn til å stille spørsmål ved om vilkårene for midlertidig ansettelse i det hele tatt er oppfylt når det strekker seg over flere år. Husk at det klare utgangspunkt og hovedregel er fast ansettelse. Vi vil anbefale deg å ta saken opp med tillitsvalgt eller advokat. Basert på de råd du får derfra må du vurdere å kreve forhandlinger med påstand om ulovlig midlertidig ansettelse. Konsekvensen av at du er ulovlig midlertidig ansatt vil være at du er fast ansatt.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.