Midlertidig ansatt

Publisert: 11. september 2008 kl 18.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Er det da riktig at vedkommende har krav på fast ansettelse etter ett år? For navngitte vikariater og andre midlertidige stillinger er vel regelen fire år? Hva er det i så fall som utgjør forskjellen?

Svar: Det er riktig at midlertidig ansatte med mer enn fire års sammenhengende tjeneste har krav på fast ansettelse jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (5). Det gjelder ingen særregel for ikke-navngitte vikariater. Det kan imidlertid muligens være grunn til å spørre seg om vikariatet som sådan er lovlig. Hovedregelen etter arbeidsmiljøloven § 14-9 (1) er at arbeidstakere skal ansettes fast. Det er kun i unntakstilfellene man kan ansette midlertidig. Et slikt tilfelle vil kunne være der hvor man trenger en vikar for en bestemt person, typisk der hvor den det vikarieres for er langtidssykemeldt eller er ute i foreldrepermisjon. I slike tilfelle kan man ansette midlertidig i medhold av arbeidsmiljøloven § 14-9 (1) (b). Dette forutsetter imidlertid at vikariatet er reelt. Dersom vedkommende ikke er vikar for en bestemt person, skal det mye til for at vikariatet er lovlig. Vi har ikke tilstrekkelig informasjon til å bedømme om dette er tilfelle i din sak. Dersom det skulle vise seg at det ikke var lovlig adgang til midlertidig ansettelse, er den rettslige konsekvens at arbeidstaker er å anse som fast ansatt.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen