Lite komfortabel i min arbeidssituasjon

Publisert: 25. mars 2009 kl 20.29
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Hensikten med ansettelsen min den gang var at jeg skulle overta etter en elendig selger, samt supportere programvaren vi solgte, jobbe med markedsføring og utvikle våre internettsider. Rett og slett en fleksibel stilling. Jeg takket ja siden jeg har god IT teknisk kompetanse og liker å jobbe «litt» med salg og mennesker. Jeg er ikke noen utpreget telefonselger. Jeg syntes dette virket spennende siden jeg kunne være med å forme bedriften fra start så jeg takket ja. De produktene jeg skulle ha ansvaret for omsatte da for 300.000 årlig.

Etter som årene gikk fikk vi god kontroll på den IT tekniske biten og jeg jobbet med support og salg, samt markedsføring. Jeg har også produsert alt innholdet på våre internett sider, noe jeg er rimelig stolt over. I dag selger de samme produktene for 2.2 millioner kroner pr år, 4 år etter at jeg begynte å selge dem. Vi er også vokst til 5 ansatte.

Problemet mitt er desverre følgende:

Jeg er ikke komfortabel med min jobbsituasjon. Jeg føler at stillingen min har endret seg markant fra da jeg startet og nå er fokuset mitt kun salg, noe jeg ikke er komfortabel med. Jeg er ikke personen som greier å sitte på telefon hele dagen og booke møter. Dette har jeg informert arbeidsgiveren min om mange ganger. Men den eneste responsen jeg får er at jeg er jo så flink til det, og deretter et krav om at jeg må selge mere. De lytter rett og slett ikke på meg når jeg sier at jeg er misfornøyd. Og nå tror jeg min arbeidsgiver vurderer å si meg opp grunnet manglende prestasjoner på jobb.

Hvilke rettigheter har jeg her? Jeg har jo prestert både innenfor salg og har økt omsetningen på disse produktene fra 300.000 til 2.2 millioner pr år. I tillegg har vi full kontroll på det tekniske aspektet. Vi har også veldig gode websider som vi får masse skryt for. Men jeg blir mer og mer frustret på grunn at jeg misliker å havne i en ren salgsstilling.

Har dere noen gode råd å gi meg? Hvordan bør jeg gå frem? Har arbeidsgiveren min en saklig grunn til oppsigelse?

Svar: Så vidt vi forstår deg så ligger problemet i at du gjennom ditt gode arbeid har løst mange av de ikke direktesalgsrelaterte oppgavene i selskapet slik at man nå har gode og velfungerende systemer, herunder en god hjemmeside. Du skriver også at virksomheten har ekspandert, både i omsetning og antall ansatte. Virksomheten har således gått inn i en «ny fase» hvor man i større grad konsentrerer seg kun om de rene salgsoppgavene, ikke system og organisasjonsutvikling. Hvorvidt dette er klokt eller ikke, kan ikke vi ha noen formening om. Ut fra din beskrivelse av faktum synes det dog rent rettslig som forholdsvis klart at arbeidsgivers valg av retning ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett; retten til å lede, fordele og kontrolere arbeidet. I dette ligger at arbeidstaker i en viss utstrekning må tåle at arbeidsoppgavene over tid endres i tråd med arbeidsgivers ønsker. Situasjonen hadde vært annerledes dersom dine tidligere arbeidsoppgaver hadde blitt tildelt en annen, men så vidt vi forstår deg så er ikke dette tilfellet.

Saken fortsetter under annonsen

Vårt råd vil være at du gjerne må komme med innspill og forslag til organisasjonsmessige og/eller tekniske forbedringer, men at du samtidig må akseptere at jobben din i det vesentligste er knyttet til salg. Styringsrettens grenser kan ikke trekkes opp klart og entydig; den er skjønnsmessig. Dersom man skulle komme til at arbeidsgiver har gått utover styringsrettens rammer - hvilket vi ikke tror - vil nok arbeidsgiver uansett ha saklig grunn til å endre arbeidsoppgavene jf. arbeidsmiljøloven § 15-7. Dersom du motsetter deg endringene vil du således kunne risikere en saklig begrunnet oppsigelse med tilbud om ny stilling i form av en ny ren selgerstilling. Dersom du ikke etterkommer arbeidsgivers endringer, vil dette også kunne gi grunnlag for oppsigelse. Som nevnt vil vi derfor råde deg til å etterkomme arbeidsgivers behov, men kom gjerne med kreative innspill til den videre drift.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.