Likebehandling
… Den ene av de to som ikke ble ansatt har sendt oss forespørsel om hvilken utdanning, praksis og andre klart konstaterbare kvalifikasjoner for arbeidet den som ble ansatt har. Personen som har krevd dette er 55 år. Har vi plikt til å gi disse opplysningene?
Svar: Ja arbeidsmiljølov § 13-7 gir en forbigått arbeidssøker denne rettigheten. Det er kun de objektive kriteriene som skal gis. Dersom vedkommende som mottar disse vurderer sin utdannelse, praksis m.m. som bedre, kan det være nok til at vedkommende hevder å ha grunn til å tro at han har blitt diskriminert på grunn av alder. I arbeidsmiljøloven § 13-8 følger det at der en arbeidssøker legger frem opplysninger som gir grunn til å tro at vedkommende eksempelvis er diskriminert på grunn av alder, og dersom arbeidsgiver ikke klarer å sannsynliggjøre at dette ikke er tilfellet, kan arbeidstaker kreve oppreisning. En måte som kan være med på å sannsynliggjøre dette er å fremlegge i retten notater fra jobbintervjuet som viser hvorfor den ene ble fortrukket fremfor den andre.
Dette viser viktigheten av at arbeidsgivere har gode rutiner som følges for å unngå at man ikke kan sannsynliggjøre at man ikke har diskriminert. Dette krever en større grad av skriftlige rutiner som igjen krever at arbeidsgiver må forholde seg til personopplysningsloven.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.