138424389_busin.jpg

Ledende stilling

Publisert: 29. oktober 2009 kl 08.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Er det mulig å spesifisere dette i større grad slik at det er lettere for arbeidsgiver å avgjøre om en arbeidstaker faller inn under «ledende stilling» eller ikke? Hvilke administrative og ledende oppgaver vil det normalt være snakk om?

Svar: Personer i «ledende stillinger» er etter arbeidsmiljøloven § 10-12 (1) unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene i lovens kapittel 10. Det er vanskelig å gi noen eksakt definisjon av hva som menes med «ledende stilling». Dette må avgjøres konkret i det enkelte tilfelle. Ledende stilling må innebære at den ansatte har klare lederfunksjoner. Unntaket er ikke begrenset til bare å gjelde virksomhetens øverste leder. Generelt kan det sies at dette er en snever unntaksregel, og at det skal mye til før en stilling kan sies å være «ledende» i lovens forstand.

Departementet har i forarbeidene, ot.prp. nr. 41 (1975-1976) definert innholdet i «ledende stilling» på denne måten:

«Unntaket tar for det første sikte på arbeidstakere som innehar klare lederfunksjoner. Som eksempel kan nevnes disponenter, avdelingssjefer, kontorsjefer, overingeniører og andre som har et større ansvar eller som i særlig grad kan treffe selvstendige avgjørelser, og som selv må vurdere og avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats. Det avgjørende for om en arbeidstaker går inn under unntaket, må være den faktiske stilling og funksjon vedkommende har i virksomheten. Hvilken tittel arbeidstakeren har, er av underordnet betydning. (...). I grensetilfellene vil det være naturlig å legge avgjørende vekt på om vedkommende selv kontrollerer sin arbeidstid. En arbeidstaker som er underlagt fast kontroll med hensyn til arbeidstida, vil det således neppe være naturlig å unnta fra arbeidstidsbestemmelsene, selv om han har visse lederfunksjoner. Bestemmelsens siste punktum, som er i overensstemmelse med gjeldende regler, tar sikte på å presisere at arbeidsleder som har sin arbeidstid innrettet etter sine underordnede, ikke skal være unntatt fra arbeidstidskapitlet. Om vedkommende selv deltar i det arbeidet han er satt til å lede, er i så måte av underordnet betydning. Det avgjørende må være om han må oppholde seg på samme arbeidsplass.»

I Ot.prp. nr. 49 (2004-2005) side 180 fremkommer det om «ledende stilling»:

«... en del arbeidstakere i et øvre lederskikt har en type arbeid som krever stor fleksibilitet og hvor det er uhensiktsmessig at arbeidstidsregler (og tidsregistrering) skal komme til anvendelse.»

Det er lite rettspraksis knyttet til begrepet «ledende stilling» som kan gi nærmere spesifikasjon ved vurderingen. Det fremkommer av et nylig vedtak fra Arbeidsdirektoratet rettet mot et stort revisjonsfirma, at prosjektledere i utgangspunktet ikke er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene. Direktoratet har vektlagt uttalelser i forarbeidene. Et utdrag fra begrunnelsen vil kunne gi deg veiledning i forhold til den konkrete vurderingen om en ansatt har en ledende stilling:

Saken fortsetter under annonsen

«De fleste managere og senior managere i x har personalansvar for staff og seniormedarbeidere. ... hadde personalansvar for 5 medarbeidere, ... for 6 medarbeidere, ... for 2 medarbeidere og ... for 6 medarbeidere (...). Personalansvaret innebærer tett faglig oppfølging, medvirkning i rekrutteringsprosesser, fraværsrapportering, behandling av permisjoner, avspasering og ferie, konflikthåndtering og medvirkning til lønnsplassering. Det ble opplyst i møte med x, at de fire navngitte arbeidstakerne bruker ca. 25 - 30 % av sin arbeidstid til administrative oppgaver. Videre utøves deler av personalansvaret i samarbeid med selskapets HR - avdeling. Slik direktoratet

ser det viser dette at de fire navngitte arbeidstakerne ikke har klare lederfunksjoner, men at de innehar faglige lederoppgaver med noe personalansvar. De driver kontinuerlig opplæring, avgjør hvilke kurs de skal delta på, og fordeler arbeidsoppgaver i tråd med medarbeidernes utvikling. Det at personene som innehar disse stillingene har tittel leder er av underordnet betydning. Heller ikke avlønningen taler for at de har ledende stilling, som nevnt ovenfor er det ikke et markert lønnsskille mellom medarbeiderne og de fire navngitte arbeidstakerne.»

Det må foretas en konkret vurdering i din virksomhet av hvem som er i ledende stilling. Hvordan denne vurderingen skal foretas bør tas sin som en del av HMS dokumentasjonen. En grundig og forsvarlig gjennomgang fra virksomhetens side vil være den beste forsikringen mot at dere handler i strid med arbeidsmiljøloven.

Personer i ledende stilling som unntas fra arbeidstidsbestemmelsene og rett til overtidsbetaling, skal likevel ha en arbeidstidsordning der denne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og der det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn. Personer i ledende stillinger som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for det, har rett til å få redusert sin arbeidstid dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.