Langtidssykemeldt
Til nå har andre ansatte i firmaet i andre stillinger forsøkt å gjøre litt renhold når de har hatt mulighet, men dette er ikke en situasjon vi kan ha lenger. Hvordan er mulighetene for å frigjøre den sykemeldte ansatte fra jobben, slik at vi kan ansette en ny renholder? Eller hvis vi har bestemt oss for å leie inn et firma til å utføre renholdsjobben, hvordan går vi da frem for å si opp den ansatte (vi har da ikke behov for den ansatte lenger)? Vi vil gjøre dette så rett som mulig, men vi må ha tak i ny renholder på en eller annen måte, og da vil jo det ikke lenger være behov for hun som er sykemeldt. Hvilke muligheter har vi?
SVAR:
Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte jf. arbeidsmiljøloven § 15-8. Etter utløpet av de første 12 månedene må en oppsigelse vurderes konkret iht. det alminnelige saklighetskravet i arbeidsmiljøloven § 15-7. Syke arbeidstakere har således et sterkt stillingsvern, dette uavhengig av om de har rett til sykepenger eller ikke. Følgelig så kan dere ikke si opp vedkommende med den begrunnelse at vedkommende er syk.
Hvis dere skal ha inn en ny arbeidstaker til å gjøre den sykemeldtes jobb, så kan vedkommende ansettes midlertidig som vikar. Dersom dere ønsker å engasjere et eksternt vaskebyrå, så vil dette være å betrakte som en outsourcing. Såfremt outsourcingen gir en økonomisk gevinst så vil dette som regel være å anse som saklig grunn til oppsigelse av den sykemeldte. Oppsigelsen er da begrunnet i virksomhetens forhold. På dette punkt skjedde det en liberalisering ved arbeidsmiljøloven av 2005. Jeg understreker at det ikke er mulig for oss å foreta en konkret saklighetsvurdering i en spalte som denne.
Vi vil derfor anbefale dere å ta kontakt med advokat dersom dere vurderer å gå til oppsigelse av den sykemeldte. Her bør det dog skytes inn at lovgiver har pålagt arbeidsgivere et stadig større ansvar for å få sykemeldte arbeidstakere tilbake i arbeid. Dette er å anse som en del av rammevilkårene for å drive virksomhet i Norge. Så lenger ansettelsesforholdet består har arbeidsgiver utstrakte forpliktelser etter både arbeidsmiljøloven og folketrygdloven til å følge opp sine sykemeldte arbeidstakere.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.