Krav på sykepenger

Publisert: 24. februar 2008 kl 23.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31
Da hun begynte i jobb igjen jobbet hun nesten tre uker (14 arbeidsdager), før hun ble sykemeldt av legen. Hun ble sykemeldt en hel måned 100 prosent. Deretter ble hun sykemeldt 20 prosent de neste to månedene. Etter å ha lest litt om krav til og rett til sykepenger og etter å ha snakket med NAV, er jeg like forvirret. Har hun rett på sykepenger fra arbeidsgiver eller NAV i hele eller deler av perioden hun var sykemeldt?

SVAR:

Et grunnvilkår for å få rett til sykepenger er at man har "vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før han eller hun ble arbeidsufør (opptjeningstid). Fravær i et arbeidsforhold uten gyldig grunn regnes ikke med i opptjeningstid, jf. folketrygdloven § 8-2. Likestilt med å ha være i arbeid er perioder hvor man har mottatt fødselspenger/foreldrepenger etter folketrygdloven kap. 14."

Jeg forstår deg imidlertid slik at din kone i de siste fire månedene før hun begynte å arbeide igjen hadde forlenget permisjon uten fødselspenger, deretter arbeidet hun i ca. tre uker. Det kan dermed se ut som om hun dessverre ikke oppfyller opptjeningskravet etter folketrygdloven. Det kan imidlertid tenkes at hun gjennom sin arbeidsavtale eller eventuell tariffavtale har rett til sykepenger fra arbeidsgiver selv om hun ikke oppfyller opptjeningskravet etter folketrygdloven. Vi vil derfor råde dere til å lese disse avtalene nøye. Dersom avtalene ikke skulle åpne for sykepenger, vil vi råde dere til uansett å rådføre dere hos NAV. Husk at NAV har en utstrakt og lovfestet veiledningsplikt. Dere har rett til å få drøftet saken med en saksbehandler, henvisning til informasjon på nettet og så videre er ikke tilstrekkelig.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen