Krav på overtidsbetaling?
… Det står ingenting om hva, eller hvor mye overtid som er inkludert i denne lønnen. Jeg har heller aldri fått en arbeidsinstruks.
Ettersom jeg har jobbet overtid langt ut over 200 timer pr. år alle disse 5 årene, må jeg kanskje ha krav etter loven om overtidsbetaling for de timene over «det som er forventet». Under lønnsforhandlingene i forkant av kontrakten, ble det muntlig lagt fram ett tall på 100 timer som «kanskje» kan være et tall på forventet overtidsbruk i denne lønnen. Jeg jobbet opptil nærmere 700 timer overtid i de 2 først årene, men trappet ned til ca. 400 timer etter hvert. Forrige år jobbet jeg 309 timer overtid fra august til desember. Av de timene fikk jeg avspasert 46 timer time mot time. Alle timene er dokumentert i en egen arbeidslogg jeg har skrevet.
Saken er nå at jeg er i omstilling, og jeg er ute av bedriften grunnet nedbemanning ut dette året. Kan jeg rette et pengekrav for den overtiden jeg har jobbet, i henhold til arbeidsmiljøloven §10-6 40 timers uke etc., og har jeg da et krav på et overtidstillegg på minimum 40%? Jeg har siden start selv dokumentert all overtid, med tidspunkter og arbeidsoppgaver. Jeg har forsøkt å stille krav til overtidsbetaling, men har aldri fått noe tilbakemelding eller svar på disse henvendelsene.
Du kan saktens spørre meg om hvorfor jeg fant meg i dette, og ikke stoppet å jobbe overtid, eller å kreve betaling av disse timene, men arbeidet har vært tynget med mye personalansvar, driftsansvar etc. Jeg vil alltid gjøre en god jobb, og det krever at jeg arbeider lange dager. Og i tillegg er jobben svært interessant. Men nå er det nok med overtidsbruk, i og med at jeg ser at man ikke har noe igjen for den innsatsen man har gjort. Er spent på hva dere har å si til dette, om det er en sak, eller om dette er noe jeg bare må se langt etter.
Svar: Ditt spørsmål er om du har krav på å få utbetalt overtid for den tid du har arbeidet utover allminnelig arbeidstid. Ditt spørsmål må besvares i to deler. Det må først klargjøres om du i din stilling har krav på overtidsbetaling. Deretter må det vurderes om du kan har krav på vederlag og eventuelt overtidstillegg for den tid du har arbeidet utover alminnelig arbeidstid.
Det klare utgangspunktet etter arbeidsmiljøloven er at man har krav på overtidsbetaling dersom man arbeider utover alminnelig arbeidstid. For noen stillinger er det imidlertid gjort unntak for dette. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-12 (1) og (2).
Etter arbeidsmiljøloven § 10-12 (1) kommer bestemmelsen om overtid i arbeidsmiljøloven kapittel 10 ikke til anvendelse for arbeidstaker i «ledende stilling». I din e-post skriver du at du jobber som administrativ leder i et større konsern.
Ved avgjørelsen av om en arbeidstaker har «ledende stilling» er det avgjørende spørsmål om arbeidsoppgavene i stillingen er lederoppgaver. Dette må vurderes på bakgrunn av stillingens funksjon, arbeids- og ansvarsområde. Stillings- beskrivelsen og lønn kan gi veiledning i vurderingen av om dette er en «ledende stilling». Det avgjørende er imidlertid om du i hovedsak utfører administrative og ledende oppgaver.
Etter arbeidsmiljøloven § 10-12 (2) vil man heller ikke ha krav på overtidsbetaling dersom man har «særlig uavhengig stilling». Dette er en snever unntaksbestemmelse og det skal mye til før man kan unntas fra bestemmelsene om overtid etter denne bestemmelsen. Forarbeidene til bestemmelsen uttaler følgende om når en arbeidstaker anses for å ha «særlig uavhengig stilling»:
«Bestemmelsen er ment å omfatte arbeidstakere som ikke har en ledende stilling som definert ovenfor, men som likevel har overordnede og ansvarsfulle stillinger. For å falle inn under begrepet særlig uavhengig stilling er det ikke tilstrekkelig å kunne kontrollere egen arbeidstid og/eller ha fleksibel arbeidstid. En særlig uavhengig stilling må også innebære en tydelig og åpenbar «selvstendighet» eller «uavhengighet» i hvordan og til hvilken tid arbeidsoppgaver organiseres og gjennomføres.»
Hvorvidt din stilling er en «ledende stilling» eller en «særlig uavhengig stilling» er det ikke mulig å vurdere kontret på bakgrunn av de opplysninger du oppgir i ditt spørsmål. Dette vil imidlertid være avgjørende for om du har et krav på overtidsbetaling.
Dersom du ikke har en «ledende stilling» eller en «særlig uavhengig stilling» vil du som et utgangspunkt ha krav på betaling for det du har arbeidet utover alminnelig arbeidstid. Alminnelig arbeidstid etter arbeidsmiljøloven er 40 timer per uke. jf. arbeidsmiljøloven § 10-4 (1).
For arbeid utover alminnelig arbeidstid skal det etter arbeidsmiljøloven § 10-6 (11) betales et overtidstillegg på 40 % av vanlig lønn. Dersom man har en avtalt arbeidstid som er kortere enn 40 timer per uke vil man ikke ha krav på overtidstillegg før man har arbeidet 40 timer inkludert pauser.
Dersom du har arbeidet mer enn 40 timer per uke vil du dermed ha krav på overtidstillegg.
Det er mulig gjennom individuelle eller kollektive avtaler å gjennomsnittsberegne arbeidstiden slik at innslagspunktet for når det skal betales overtid endres.
Hvorvidt du kan kreve betalt for den tid du har arbeidet utover vanlig arbeidstid avhenger av at du kan bevise at du har arbeidet mer enn alminnelig arbeidstid. Etter arbeidsmiljøloven § 10-7 plikter arbeidsgiver å ha en oversikt over hvor mye den enkelte arbeidstaker har arbeidet.
Du skriver i ditt spørsmål at du har registrert den tid du har arbeidet. Dersom du har registrert dette og arbeidsgiver ikke har en slik oversikt som § 10-7 krever vil situasjonen «snus» slik at arbeidsgiver vil måtte bevises at det er feil ved din oversikt.
Du vil kunne kreve overtidsbetaling for all overtid tre år bakover i tid. Dette følger av foreldelsesloven § 3.
Du bør ta kontakt med en advokat for å få hjelp til å vurdere ditt krav samt bistand til å inndrive et eventuelt krav.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.