Konkurs og krav
… Slik jeg har forstått det får man ikke dekket krav som ligger mer enn fire måneder bakover i tid, noe mye av den manglende lønnen min gjør.
Svar: Lov om statsgaranti for lønnskrav ved konkurs «omfatter forfalte krav på lønn og annet vederlag for arbeid i tjenesteforhold, herunder feriepenger, krav på arbeidsgiver for pensjon og tapt arbeidsvederlag, samt mulige renter og kostnader ved inndriving av slike krav.», jf. § 1 annet ledd.
Dekningen er begrenset til seks måneders arbeidsvederlag. Dekningen er videre begrenset til krav på vederlag som har forfalt mindre enn fire måneder før konkursåpningen, og til maksimalt to ganger grunnbeløpet.
Fordringer har fortrinnsrett selv om forfallstiden ligger lenger tilbake enn fire måneder før fristdagen (dagen da konkursbegjæring kom inn til tingretten), dersom fordringshaveren uten ugrunnet opphold har tatt skritt som nevnt i konkursloven § 63 for å få åpnet konkurs i skyldnerens virksomhet, men ikke innen fire måneder etter forfallstid har nådd å fremsette konkursbegjæring som blir tatt til følge, jf. dekningsloven § 9-3, annet ledd. Om fremgangsmåten for åpning av konkurs anbefales det å se på NAV lønnsgarantis nettsider.
Dersom arbeidsgiver unnlater å betale lønn en måned, men senere fortsetter å utbetale lønn, blir det en konkret problemstilling om lønnen har uteblitt eller om det er en forsinkelse i lønnsutbetalingene.
Når det gjelder lønnskravet ditt fra april 2008, forteller du at du avsluttet arbeidsforholdet, for senere å gjenoppta arbeidet. Kravet på lønn for april forfalt ved avtalt tidspunkt for lønnsutbetalingen. Vanligvis vil det være avtalt etterskuddsbetalt lønn. Det har gått mer enn fire måneder siden utbetalingen forfalt til betaling, og du har ikke krav på å få dette dekket av lønnsgarantien.
Folketrygden utbetaler sykepenger etter arbeidsgiverperioden på 16 dager. Sykepenger i arbeidsgiverperioden omfattes av garantien. Etter dette er det NAV som utbetaler sykepenger.
Det er ikke uvanlig at arbeidsgiver forskutterer sykepengene etter arbeidsgiverperioden. Arbeidsgiver får da refundert sykepengene fra trygden. I ditt tilfelle ser det ikke ut til at arbeidsgiver har forskuttert sykepengene, men likevel har søkt å få disse utbetalt av NAV. Dette er en ulovlig fremgangsmåte fra arbeidsgivers side, som kan innebære erstatningsansvar for arbeidsgiver som virksomhet og arbeidsgiver personlig.
Dersom det foreligger avtale om full lønn under sykdom, slik at arbeidsgiver plikter å utbetale differansen mellom sykepengene fra trygden og full lønn, så er dette dekningsberettiget i lønnsgarantien. Arbeidstaker som søker dekning må dokumentere kravet. Det er uklart hvilken avtale du har hatt med arbeidsgiver knyttet til sykepenger. NAV lønnsgaranti opplyser at en ordinær refusjonsordning for forskutterte sykepenger ikke gir rett til dekning fra garantien, og at de ikke vil innvilge krav om dekning av sykepenger utbetalt til arbeidsgiver som ikke er viderebetalt til arbeidstaker. I et slikt tilfelle henviser NAV lønnsgaranti til at arbeidstaker må kreve sykepenger utbetalt av NAV lokalt .
Arbeidsgiver kan ikke ensidig redusere lønnen din. Redusert lønn i januar og februar vil du kunne kreve av lønnsgarantien.
Du har ikke fått dekket matpenger. Garantien dekker arbeidsvederlag. Krav på refusjon av utlegg skal ikke dekkes. Det vil kunne oppstå avgrensingsproblemer i tilfeller hvor refusjonskravene eller kostnadsdekningen i realiteten må sies å være en del av arbeidsvederlaget. Hvorvidt de aktuelle kravene er lønnsinnberettet, gir veiledning for resultatet. Det må foretas en konkret vurdering av kravet for å avgjøre om garantien dekker dette.
Lønn etter konkursåpningen kan dekkes. Du nevner ikke om du har blitt lovlig sagt opp. I og med at du har oppsigelsestid på minst en måned, er arbeidsgiver pliktig til å tilby arbeid og lønn i oppsigelsestiden. Dersom virksomheten ikke gir lovlig oppsigelse fortsetter lønnsplikten. Kravet i lønnsgarantifondet er begrenset til lovens oppsigelsestid for tilsettingsforholdet. Du kan få dekket krav opptjent etter konkursåpning dersom du innen 14 dager har meldt deg til Arbeids- og velferdsetaten som arbeidssøker, og tar passende tilbudt arbeid, jf. forskrift til loven § 3-3. Annen inntekt etter at arbeidet for konkursdebitor er nedlagt kommer til fradrag i dekningen.
Krav som ikke dekkes av lønnsgarantien må også fremmes for bostyrer. Det kan være verdier i boet, slik at det er dekning av deler av kravene dine der.
Det kan anbefales at du raskt tar kontakt med bostyrer for å få hjelp til å fylle ut kravskjemaet, fremme de øvrige krav og følge opp kravet hos NAV lønnsgaranti. Merk deg at du kan få dekket de nødvendige omkostninger med fremme av kravet. NAV opplyser at de ikke dekker omkostninger etter konkursåpning, da bostyrer har veiledningsplikt for skyldner. Vår erfaring er at dette i mange tilfeller ikke er tilstrekkelig, og at det kan være nødvendig med advokatbistand for å få innvilget kravet. Slike nødvendige omkostninger bør da dekkes av lønnsgarantien.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.