Inkluderende arbeidsliv

Publisert: 7. november 2007 kl 08.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Frem til dags dato har det ikke vært noen form for oppfølging fra arbeidsgiver. Hvilke regler gjelder for brudd på IA-avtalen, og hvor kan jeg be om hjelp?

Til orientering kan opplyses at jeg er medlem av en forening, men lederen som er innblandet i konflikten er også medlem av samme forening, og jeg får ikke fått noe hjelp fra forbundet.

SVAR:

1. Erstatningskravet

Brudd på IA-avtalen og arbeidsmiljølovens bestemmelser om oppfølging av sykemeldte samt arbeidsmiljølovens krav til fullt forsvarlig arbeidsmiljø, kan gi grunnlag for erstatningssøksmål. Dette fordrer at det foreligger et såkalt ansvarsgrunnlag, i dette tilfelle vil ansvaret kunne ligge i selve lovbruddene. Videre må du ha blitt påført et økonomisk tap, hvilket du trolig har blitt eksponert for da du i perioder har mottatt rehabiliteringspenger i stedet for fulle sykepenger. Videre må det foreligge årsakssammenheng mellom arbeidsgivers manglende oppfølging, manglende sikring av arbeidsmiljøet og dine helseskader. Dette kan rent bevismessig være vanskelig. Et generelt utgangspunkt er nok dessverre at det ofte kan være vanskelig og nokså risikabelt å anlegge erstatningssøksmål av denne typen. Det er vanskelig for meg å gi et mer presist svar da jeg ikke kjenner saken nærmere.

2. Fagforeningens opptreden

Saken fortsetter under annonsen

Dette er åpenbart en sak din fagforening skal hjelpe deg med. Det at andre som er innblandet i saken også er medlem i foreningen endrer ikke dette. Dersom foreningen nekter å hjelpe deg, bør du be om en skriftlig begrunnelse for dette. For det tilfelle at fagforeningen ikke vil bistå, kan Arbeidslivssenteret, alternativt Arbeidstilsynet være et sted å starte. Alternativt bør du ta kontakt med advokat. Men, som nevnt innledningsvis: det er ofte vanskelig å nå frem med slike saker.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.