Helseopplysninger

Publisert: 3. oktober 2008 kl 16.01
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg har hørt flere uttale at arbeidsgiver er i sin fulle rett til å stille arbeidssøkere spørsmål om sykdomsbilde, sykefravær, behandlingssituasjon og så videre. Er det lov å stille slike spørsmål?

Svar: Arbeidsmiljøloven er nok ikke i sin ordlyd så klar som du skisserer. Lovgiver har kun oppstilt et forbud mot forskjellsbehandling på grunn av funksjonshemning. Disse reglene bygger igjen på EU-direktiver. EU-domstolen har slått fast at sykdom ikke faller inn under kategorien «funksjonshemming». Følgelig hjemler ikke diskrimineringsreglene et særskilt vern for syke arbeidssøkere. Det er ikke dermed sagt at det er fritt frem for arbeidsgiver hverken å spørre om, eller å legge vekt på tidligere sykdomsbilder ved ansettelse. Husk at arbeidsgivers utøvelse av styringsretten alltid skal være saklig. For det første må vektlegging av sykdommen kunne forsvares som saklig opp mot den stilling vedkommende skal bekle. Videre er det et klart politisk signal gjennom lovgivning og de senere års arbeid med inkluderende arbeidsliv at alle skal i jobb. Arbeidsgiverne må dermed ta en del av disse kostnadene. Tar man ikke kostnadene, så har man heller ikke opptrådt saklig. Når det gjelder konkret innhenting av helse­opplysninger ved ansettelse så er dette regulert i arbeidsmiljøloven § 9-3 som lyder:

«§ 9-3. Innhenting av helse­opplysninger ved ansettelse

(1) Arbeidsgiver må ikke i utlysningen etter nye arbeidstakere eller på annen måte be om at søkerne skal gi andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre de arbeidsoppgaver som knytter seg til stillingen. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente helseopplysninger på annen måte.»

Denne bestemmelsen skal tolkes strengt jf. «nødvendig for å utføre de arbeidsoppgaver...». Det er ikke anledning til å stille spørsmål om sykdomshistorie, kun spørsmål knyttet til hvilke muligheter arbeidstakeren vil ha til å utføre oppgavene i sin eventuelle nye jobb. Man kan således kun være fremtidsrettet. Eksempel på hva som kan tenkes tillatt er spørsmål om arbeidssøker kan mestre fysiske oppgaver og spørsmål om forhold som kan ha betydning for tilpasning til arbeidsmiljøet. Dette må som nevnt knyttes strengt opp mot de arbeidsoppgaver som skal utføres. Utspørring om mer hypotetiske forhold er under ingen omstendighet tillatt.

Svaret på ditt spørsmål er nok således nei - man kan ikke spørre om tidligere sykdomsbilde og sykefravær, kun om vedkommendes mulighet til å utføre den nye jobben. For de fleste stillingers vedkommende er følgelig opplysninger om søkerens helse­tilstand en uaktuell problemstilling.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen