Grunnlag for sykepenger

Publisert: 5. juni 2008 kl 16.07
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Når man er syk så har man rett til sykepenger (forutsatt at de alminnelige opptjeningsvilkår er oppfylt). Hva som skal regnes med i sykelønnen er regulert i folketrygdloven § 8-29 som lyder:

§ 8-29. Arten av inntekt som utgjør den aktuelle ukeinntekten
Lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidstakerens egen arbeidsinnsats tas med når den aktuelle ukeinntekten skal beregnes. Tillegg for ubekvem arbeidstid og ulempetillegg for spesielle arbeidsforhold regnes med. Godtgjørelser som helt eller delvis skal dekke utgifter i forbindelse med utførelsen av arbeidet, tas ikke med. Dette gjelder blant annet diettgodtgjørelse, bilgodtgjørelse, verktøygodtgjørelse og smussgodtgjørelse. Overskudd på utgiftsgodtgjørelser regnes med og gis den verdien som nyttes ved forskottstrekk av skatt.

Lønn for overtid tas ikke med. Overtidslønn skal likevel tas med når overtiden er pålagt i arbeidsavtalen som fast overtid og dette ikke er i strid med lovbestemmelser om arbeidstid.
Feriepenger tas ikke med. Det samme gjelder godtgjørelse for 1. og 17. mai og bevegelige helligdager som arbeidstakeren opparbeider som et tillegg pr. arbeidstime.

Naturalytelser tas ikke med dersom arbeidstakeren også mottar ytelsene under sykefravær. Fra det tidspunkt arbeidstakeren ikke lenger mottar ytelsene, tas de med ved beregningen med den verdi som nyttes ved forskottstrekk av skatt.
Følgelig skal tidligere bonus inntas i sykepengegrunnlaget. Merk at man etter loven kun har rett til sykepenger beregnet opp til seks ganger Grunnbeløpet, det vil si cirka kroner 420 000,-. Sykepenger beregnet av et høyere grunnlag fordrer særskilt avtale mellom arbeidstaker og arbeidsgiver.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen