206613_.jpg

Grunnlag for sykepenger

Publisert: 27. august 2012 kl 09.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] I permisjonsperioden ble imidlertid vedkommende sykmeldt og var det fremdeles på tidspunktet hun opprinnelig skulle tilbake til 100 % stilling.

Hvilken lønn danner da grunnlaget for sykepengene, er det 100 % eller 80 %, nå som permisjonsperioden er over?

Svar: Jeg antar at vedkommende er 100 % sykmeldt og legger dette til grunn i det følgende.

Formålet med sykepenger er å gi kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt på grunn av sykdom eller skade, jf. folketrygdloven § 8-1. Som hovedregel ytes det derfor sykepenger med 100 % av sykepengegrunnlaget.

Med ”sykepengegrunnlaget” menes den inntekten som sykepengene skal regnes ut etter.

I arbeidsgiverperioden, det vil si de første 16 kalenderdagene, fastsettes sykepengegrunnlaget som en gjennomsnittlig ukeinntekt, se folketrygdloven § 8-28. Hovedregelen er at man legger til grunn vedkommendes inntekt i de siste fire uker eller den siste månedslønnen. Likevel skal lovlig fravær uten lønn holdes utenfor beregningsperioden. Foreldrepermisjon uten lønn er å anse som slikt ”lovlig fravær”. Dette innebærer at vedkommendes fravær i permisjons- perioden ikke skal redusere den gjennomsnittlige normallønnen og dermed sykepengegrunnlaget. I arbeidsgiverperioden vil derfor arbeidstakerens ”normal-lønn”, 100 % av ordinær lønn, anses som sykepengegrunnlag og danne grunnlaget for beregningen av sykepenger.

Som hovedregel fastsettes sykepengegrunnlaget på samme måte som over når det er trygden som skal betale sykepengene, se folketrygdloven § 8-30. Dersom ukeinntekten omregnet til årsinntekt avviker mer enn 25 % fra arbeidstakerens pensjonsgivende årsinntekt gjelder imidlertid avvikende regler, se bestemmelsens tredje til femte ledd. Det er derfor mulig at deres ansatt ikke vil motta sykepenger tilsvarende 100 % av sin normalinntekt når det er trygden som skal utbetale sykepengene. Det er viktig å være klar over at disse reglene også gjelder i forhold til arbeidsgivers refusjonskrav overfor NAV dersom arbeidsgiver forskutterer full lønn under sykdom ut over arbeidsgiverperioden. Arbeidsgiver risikerer derfor i enkelte tilfeller å ikke få full refusjon fra NAV for utbetalingen av lønn under sykdom til arbeidstakeren.

Saken fortsetter under annonsen

Husk også at sykepengegrunnlaget maksimalt kan utgjøre 6 G per år, som p.t. tilsvarer kr. 492 732, med mindre dere har inngått særskilt avtale om at arbeidsgiver dekker mellomlegget mellom dette og en eventuell høyere lønn.

SBDL v/Ine Hagen