Gradert sykemelding

Publisert: 11. mai 2009 kl 10.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Vi har tilfeller hvor den ansatte er sykemeldt 50 prosent, men i praksis jobber fulltid. Mesteparten av jobben er normalt fysisk krevende, blant annet utendørs, men det er muligheter for enkelt papirarbeid inne for de som er i 50 prosent sykemelding.

Problemstillingen gjelder i forhold til tidsbegrenset versus mengdebegrenset arbeid. Er det riktig at arbeidsgiver kan pålegge en ansatt i 50 prosent sykemelding å jobbe i forhold til redusert arbeidsmengde, og ikke i forhold til halvert arbeidstid? Den normale arbeidsdagen er lett å tidsavgrense, ettersom man har spesielle oppgaver som er lette å måle i forhold til den tiden de er beregnet til. Papirarbeidet som den sykemeldte er satt til derimot, er vanskeligere å beregne, det varierer dessuten i mengde fra dag til dag. Likevel blir det sagt at det tilsvarer 50 prosent av arbeidsmengden til de som er i full jobb.

Har arbeidsgiver rett i sitt krav overfor den sykemeldte om at vedkommende skal arbeide nesten fulle dager i forhold til arbeidstid, med begrunnelse i at mengden arbeid normalt ville tilsvart en 50 prosent stilling? Når dette spørsmålet blir tatt opp, blir det som oftest avfeid av leder med at det gjelder spesielle regler for vår bedrift, på grunn av vanskeligheter med å tilrettelegge for gradert sykemelding. Ett eksempel er at en nedjustering til 20 prosent sykemelding ble avfeid med begrunnelse i at det ikke var mulig å tilrettelegge for 80 prosent arbeid, ettersom vedkommende ikke kan kjøre bil for tiden, som er en viktig del av utearbeidet, og at det ikke var nok arbeid å gjøre innendørs til at det kunne forsvare en 80 prosent stilling.

Samtidig føler de ansatte ofte at de alltid «må» gjøre ferdig det arbeidet de blir satt til, uavhengig av hvor lang tid det tar (ulik mengde på ulike dager), fordi det ofte ikke er andre som har tid/anledning til å fullføre det. De ansatte synes generelt det er vanskelig å si fra til leder om at de føler seg utnyttet, fordi de føler at de ikke har noe å stille opp med i forhold til reglement, samt at man ikke vil være en byrde for de andre på arbeidsplassen.

Er det riktig at enkeltstående bedrifter kan unntas fra det overordnede regelverket i forhold til sykemeldinger, og hvilke rettigheter har de ansatte i slike situasjoner?

Svar: Din henvendelse reiser mange spørsmål, spørsmål som det i stor grad er vanskelig for oss å svare på uten å kjenne saken nærmere. Noe generelt kan likevel sies. Formålet med gradert sykemelding er å utnytte arbeidstakers restarbeidsevne; alternativet hadde jo vært at vedkommende hadde blitt 100 prosent sykemeldt. Dersom arbeidstaker er 50 prosent sykemeldt så ligger det jo i dette at arbeidstaker nettopp ikke makter å arbeide full tid. Arbeidsgiver må da tilrettelegge arbeidet med en reell reduksjon av arbeidsbyrden. Arbeidsgiver kan i den forbindelse vanskelig bli hørt med at «forholdene er annerledes her enn hos andre». I egne øyne er det nok mange som tenker at en selv eller ens virksomhet er mer spesiell en det den egentlig er. Din henvendelse gjelder en konkret situasjon og vi vil anbefale dere å ta dette opp, både med NAV, og den ansatte med sin egen lege.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen