Fra 100 til 80 prosent stilling

Publisert: 27. februar 2008 kl 09.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Den ansatte skal være tilbake våren 2008, men grunnet barnehageplass er det tidligst oppstart etter permisjon fra høsten av. Hun ønsker også å gå ned i stillingsprosent til en 70/80 prosent stilling. Dette er absolutt en 100 prosent stilling hos oss.

Har vi som arbeidsgiver rett til kreve at hun kommer tilbake til 100 prosent stillingen hun hadde før hun gikk ut i permisjon? Dersom hun ikke ønsker dette og fastholder at hun bare kan jobbe 70/80 prosent, kan det bli noen konflikter her? Vi blir så sårbare i en liten organisasjon som vi er.

SVAR:

Kort gjennomgang av reglene for rett til redusert arbeidstid:

Arbeidsmiljøloven sier at en arbeidstaker har rett til arbeidstidsreduksjon dersom vedkommende «av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner har behov for å få redusert sin arbeidstid» og dette kan gjennomføres «uten vesentlig ulempe for virksomheten».

I et av forarbeidene til loven fra 1982/83 sies det klart at foreldre med barn under ti år uten videre burde anses for å ha behov for redusert arbeidstid dersom de ba om det, og at denne gruppen ikke trengte å påvise tilleggsbelastninger utover dette. Utbyggingen av skolefritidsordning og lengre åpningstider i barnehagene innebærer at uttalelsen muligens ikke bør ha den samme vekt i dag. Selv om denne arbeidstakerens behov skal anses som vektige nok, har hun ifølge rettskildene likevel ingen ubetinget rett til redusert arbeidstid. Det må foretas «en viss avveining mellom partenes interesser», og uttrykket «uten vesentlig ulempe» gir anvisning på en konkret skjønnsmessig vurdering.

Hvilke ulemper arbeidsgiver kan påberope seg vil bero på en konkret vurdering. Hvis arbeidstaker utfører oppgaver på heltid som ikke så lett kan overføres til andre, kan arbeidsgiver påberope seg at det er umulig eller vil medføre uforholdsmessige vanskeligheter å få tilsatt noen i den ledige deltidsstilling eller overføre arbeidsoppgavene til andre arbeidstakere. Problemer med å skaffe kvalifisert vikar kan etter Arbeidstilsynets praksis være en relevant ulempe, likeledes problemer med å tilpasse reduksjonen til turnusplanen. Ulemper for andre arbeidstakere ved at noen går ut i deltid, er også et relevant argument.

Saken fortsetter under annonsen

Dere skriver at stillingen til arbeidstaker er en «absolutt 100 prosent stilling». Hvis det innebærer at man kan dokumentere at stillingen ikke kan deles på to eller at det vil medføre uforholdsmessige vanskeligheter å overføre arbeidsoppgavene til andre arbeidstakere, vil dere kunne si nei til redusert arbeidstid.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.