Fortrinnsrett

Publisert: 9. august 2007 kl 15.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Begynte da et femårig løp for en utdanning. Jeg fikk i 2002 innvilget yrkesmessig attføring for fire år. Var ferdig utdannet i fjor vår. Søkte da kommunen om stillinger jeg var kvalifisert for, men fikk ingen. Jeg spurte derfor personalsjefen om jeg ikke hadde fortrinnsrett som ansatt i kommunen. Fikk til svar at den hadde de brukt på innstillingslistene. Jeg tok senere kontakt med forbundet jeg er organisert i og fremla min sak der. Der fikk jeg klar beskjed om at jeg skulle hatt en jobb da jeg var ferdig utdannet, da jeg ikke hadde sagt opp, og heller ikke mottatt noen oppsigelse. De tok derfor denne saken og har jobbet ganske hektisk frem mot utlysning og ansettelser nå i vår. Jeg har 40 prosent fast stilling, men før jeg tok permisjon og gikk over på attføring, jobbet jeg cirka 90 prosent. Nå fikk jeg tilbud om ett vikariat på 60 prosent som ikke lar seg kombinere med min faste stillingsprosent. Samtidig ble det ansatt flere i stillinger som jeg er kvalifisert for. Dette er forbundet mitt enige i. Men, hva kan et forbund gjøre i en slik sak? De har brukt arbeidsmiljøloven § 14-3, og vår hovedtariffavtale som går på deltidsansattes fortrinnsrett. Personalsjef sier det ikke er klageadgang på ansettelser, men da sitter jeg der med et vikariat på 60 prosent, samtidig som jeg må søke permisjon fra min faste stilling, mens andre som tidligere har gått i vikariat har fått hele stillinger fast. Er det noe jeg i det hele tatt kan gjøre med denne prosessen?

Svar: Først innledningsvis; saken din synes nokså kompleks slik at det er vanskelig for meg å gi noe fullgodt svar her. Slik jeg forstår henvendelsen din er hovedspørsmålet hva man kan gjøre når arbeidsgiver har tilbudt en stilling man hevder seg berettiget til iht. reglene om fortrinnsrett (etter arbeidsmiljøloven). Det følger da av arbeidsmiljøloven § 17-3 at man kan kreve forhandlinger på samme måte som ved oppsigelse. Dersom man ikke kommer til enighet gjennom forhandlinger, kan man reise søksmål. Dersom man ønsker å få dom for å få stillingen, er søksmålsfristen åtte uker fra forhandlingenes avslutning, hvis du kun skal kreve erstatning, er fristen seks måneder. Hvis det ikke er avholdt forhandlinger, løper søksmålsfristene fra det tidspunkt arbeidsgiver avslo ditt krav på stillingen. Dersom du ønsker å forfølge kravet, er det således viktig å reagere forholdsvis raskt. Merk også at tariffavtalen kan ha egne regler om håndhevelse av dens regler om fortrinnsrett. Dette bør du ta opp med din fagforening. For øvrig vil jeg anta at du fremdeles har fortrinnsrett til nye stillinger - i alle fall i henhold til tariffavtalen. Dette må du også ta opp med din fagforening.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen