Forskjellsbehandling

Publisert: 30. oktober 2009 kl 09.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Ble da ikke tatt med på den årlige lønnsjusteringen for de ansatte i desember 2007. Kom tilbake på jobb ett år etter, i oktober 2008. Ved den årlige lønnsjusteringen av de ansatte i desember 2008 fikk jeg da bare halvparten av hva de andre fikk, igjen på grunn av permisjonen året før. Nå ligger jeg under gjennomsnittet lønnsmessig i min avdeling. Er dette lovlig av bedriften?

Svar: Spørsmålet om lønnsøkninger og graviditet/fødselspermisjon er regulert i likestillingsloven. Etter likestillingsloven er det forbud mot både direkte og indirekte forskjellsbehandling. Direkte forskjellsbehandling er handlinger som medfører at man stiller menn og kvinner ulikt fordi de er av forskjellige kjønn. Indirekte forskjellsbehandling omfatter enhver tilsynelatende kjønnsnøytral handling som faktisk virker slik at det ene kjønn stilles dårligere enn det annet.

I likestillingsloven § 3 nr. 2. fremgår følgende:

«Direkte eller indirekte forskjellsbehandling av kvinner og menn er ikke tillatt.

Med direkte forskjellsbehandling menes handlinger som 2. setter en kvinne i en dårligere stilling enn hun ellers ville ha vært på grunn av graviditet eller fødsel, eller setter en kvinne eller en mann i en dårligere stilling enn vedkommende ellers ville ha vært på grunn av utnyttelse av permisjonsrettigheter som er forbeholdt det ene kjønn.»

Det fremgår således av denne bestemmelsen at forskjellsbehandling av kvinner på grunn av graviditet og fødsel er direkte forskjellsbehandling og dermed forbudt. I ditt tilfelle er det tale om generelle lønnsjustering og at du over to år har kommet dårligere ut enn de øvrige ansatte. Bakgrunnen for at du ikke har fått de samme generelle tilleggen som de øvrige ansatte er nettopp avvikling av fødselspermisjon. Dette er et relativt vanlig spørsmål og tilsvarende problemstillinger har vært behandlet av både likestillings og diskriminerings- ombudet og av likestillings- og diskrimineringsnemnda. Det er klart at man ved å ikke gi en ansatt generelle lønnstillegg på grunn av graviditet eller fødsel, klart medfører at vedkommende settes i en dårligere stilling. Det er således i strid med likestillingsloven at du ikke har fått et tilsvarende tillegg som de øvrige ansatte.

Etter likestillingsloven § 17 vil du da ha krav på erstatning for det tap du er påført. I dette tilfellet vil vel dette tilsvare de tillegg du ikke har fått.

Saken fortsetter under annonsen

Det som er uttalt over gjelder bare generelle lønnstillegg. Det at man ikke får individuelle tillegg mens man er i permisjon kan være saklig.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.