Foreldrepenger

Publisert: 16. januar 2009 kl 14.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg kan se av NAV sine sider at foreldrepengene for selvstendig næringsdrivende blir regnet ut fra lønnsgjennomsnittet av de 3 siste årene. De 2 siste årene har dessverre ikke vært så innbringende for min del. Av NAV sine sider ser jeg også at «vanlig ansatte» får beregnet sine foreldrepenger av lønnen man har når man går ut i permisjon. Jeg lurer nå derfor på å gjøre om mitt enmannsforetak til et NUF, og bli ansatt i mitt eget firma, men er litt usikker på om det er OK å gjøre det slik. Kan dere svare på om jeg da vil gå under reglene for arbeidstagere? Er det i så fall nok å være ansatt fra januar og frem til fødsel i september?

Svar: En forutsetning for å få foreldrepenger er at en har hatt pensjonsgivende inntekt i seks av de siste 10 månedene før permisjonen tas ut. Størrelsen på ytelsen beregnes ut fra inntekten forut for permisjonen.

Som selvstendig næringsdrivende vil den pensjonsgivende inntekten for de tre siste år legges til grunn. Dersom næringsinntekten på tidspunktet for uttak av permisjon er varig endret, og den årlige pensjonsgivende inntekten avviker med mer enn 25 prosent fra gjennomsnittet av inntekten de siste 3 årene, så fastsettes beregningsgrunnlaget etter skjønn ut fra den aktuelle pensjonsgivende inntekten som kan godtgjøres. Dersom den næringsdrivende kan vise til innbetalt forskuddsskatt over en periode, vil kravet til dokumentasjon være oppfylt. Dersom inntekten har økt kort tid før permisjonen tas ut, kan denne økte inntekten legges til grunn for beregningen av foreldrepengene.

En ordinær arbeidstaker, vil få foreldrepenger beregnet etter den aktuelle ukeinntekten ved tidspunktet for uttak av permisjon. Også denne kan endres, dersom inntekten avviker med mer enn 25 prosent fra gjennomsnittet av de tre siste års pensjonsgivende inntekt. Dersom dette beløpet ikke er representativt for den aktuelle pensjonsgivende inntekten, vil NAV foreta en skjønnsmessig beregning baser på den godtgjorte inntekten på tidspunktet for permisjonen.

Forskjellen på mellom beregningsmåten for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende er derfor ikke lenger så stor som den var tidligere.

Ved at en oppretter et aksjeselskap og organiserer seg selv som arbeidstaker i selskapet, vil en som et utgangspunkt være å betrakte som arbeidstaker i henhold til folketrygdloven. Det må foretas en helhetsvurdering der det legges vekt på ulike forhold. Loven nevner flere momenter som skal tas i betraktning: om virksomheten har et visst omfang, om vedkommende har ansvaret for resultatet av virksomheten, om vedkommende har arbeidstakere i sin tjeneste eller nytter frilansere, om vedkommende driver virksomheten fra et fast forretningssted (kontor, verksted e.l.), om vedkommende har den økonomiske risikoen for virksomheten, om vedkommende bruker egne driftsmidler. Andre forhold som om personen er registrert i arbeidstakerregisteret, hva som fremkommer av arbeidsavtalen, om arbeidsvederlaget er fast og tidspunkt for utbetaling skjer rutinemessig, om det innbetales trygdeavgift er viktige momenter. Som oftest legges skattemyndighetenes vurdering til grunn. Dersom selskapet er registrert som et aksjeselskap vil en i praksis være arbeidstaker.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen