Fire-års regelen

Publisert: 24. august 2009 kl 16.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Fra og med 2007 og fram til i dag har jeg hatt langtids kontrakter i vikariat for arbeidstaker i permisjon. Jeg fikk i februar d.å. beskjed fra min overordnede at jeg ikke ville få forlenget kontrakt etter mars måned, da jeg var nær ved å få krav på fast ansettelse etter fire-års regelen. Hun forklarte meg at jeg måtte ha et reelt opphold i arbeidsforholdet, før jeg kunne komme tilbake og jobbe etter 01.07.09. Hun fortalte meg også at hun ville kontakte avdelinger jeg tidligere hadde jobbet på og gi dem beskjed om at de ikke skulle bruke meg, så jeg kunne bare glemme å prøve den veien.

Jeg kontaktet fagforeningen samme dag som jeg ble sykemeldt, 23.02.09. Sykemeldingen har sin grunn i andre årsaker, men denne «oppsigelsen» ble dråpen for meg. Fagforeningen framsatte krav om fast ansettelse og forhandlinger etter arbeidsmiljølovens § ang. fire-årsregelen. Helseforetaket svarte etter nesten to måneder at jeg hadde hatt et opphold på 17 dager i 2005 og på 21 dager i 2006 og derfor etter arbeidsmiljøloven ikke hadde krav på fast ansettelse. Kravet om forhandlinger overså de glatt. I og med at de to oppholdene de refererer til er ferie, og som tilkallingsvikar blir man ikke satt opp på ferielista, lurer jeg på hvordan jeg stiller rettslig sett. Jeg har gått gjennom mine lister med fagforeningen som mener at jeg har sammenhengende tjeneste fra og med 01.07.04 fram til 31.03.09. De to «oppholdene» er ferie, og i tillegg har jeg sju måneders sykemelding. Juristen i fagforeningen har gitt varsel om søksmål, og jeg lurer på om dere kan si noe om min rettssituasjon og eventuelt hva som vil skje nå.

Svar: Det er vanskelig for oss å vurdere en så vidt omfattende og konkret tvist som i dette tilfellet. Dog skal det nevnes at slik bevisst «lufting» som det synes helseforetaket her har gjort, vil være klart lovstridig og således neppe kunne anføres som en grunn til ikke å erkjenne retten til fast ansettelse, i henhold til fireårsregelen. Når det er sagt - dette vil kunne være et vanskelig bevistema. For øvrig, i en nylig avsagt dom fra Hålogaland lagmannsrett (LH-2008-95609) kom retten til at fire avbrudd på henholdsvis seks, fire, fem og seks uker ikke innebar et brudd på kravet om sammenhengende tjeneste. Dette begrunnet retten med at fraværet hadde karakter av ferie, og at fraværet ikke gikk ut over den vanlige rammen for avvikling av ferie hos arbeidsgiver.

Det synes som om du er i gode hender og at du trygt kan hvile deg på fagforeningen og de råd dennes advokat gir deg.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen