Ferie og lønnsoppgjør i oppsigelsestiden

Publisert: 25. oktober 2007 kl 15.55
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Min arbeidsgiver sier jeg ikke har krav på ferie i oppsigelsestiden, men det vil jo si at jeg ikke får tatt ut all ferien min i år? Kan de nekte meg å ta ut deler av ferien, eventuelt all ferie, før den 31.12?

Fastlønnsoppgjør ble fastsatt rett etter at jeg sa opp, og jeg var i dette oppgjøret tiltenkt en relativt stor økning, for å justere meg til tilsvarende stilling i markedet generelt og internt i bedriften. Da min oppsigelse ble kjent, ble min økning redusert til et minimum (=tariffprosent). Dette er i mine øyne meget diskriminerende, og jeg skal tross alt være ansatt i en tredjedel av året (f.o.m. 01. sep.), og min innsats forventes jo å være 100 prosent selv om jeg slutter, men arbeidsgiver velger å spare penger. Finnes det overhodet noe å slå i bordet med i en sånn situasjon, eller må jeg bare akseptere dette som «dårlig gjort» …? I mitt tilfelle har jeg kalkulert dette frem til å dreie seg om cirka 15-20 tusen kr.

Svar: 1. Feriespørsmålet

Når arbeidstaker selv sier opp, er ikke situasjonen annerledes enn om man tenker oppsigelsen bort jf. ferieloven § 8 (2). Fastsettelse og avvikling av ferie gjøres da etter de alminnelige regler i ferieloven § 6 og 7. I dette ligger at ferieavvikling skal drøftes med den ansatte, men dersom man ikke blir enige, er det opp til arbeidsgiver i kraft av styringsretten å bestemme når du skal ta ut ferie. Styringsretten er imidlertid ikke absolutt; utøvelsen av denne skal være saklig. Dersom arbeidsgiver kun er sur fordi du har sagt opp og av den grunn nekter deg ferie, så er ikke dette saklig. Driftsmessige hensyn kan derimot være saklig. Det vil her selvsagt være vanskelig med sikkerhet å ta stilling til hva arbeidsgiver reelt sett har lagt vekt på. Et mer praktisk argument er nok derfor å si at arbeidsgiver etter ferieloven har en plikt til å påse at arbeidstakerne tar ut ferie i løpet av året. Dette da ferie er nødvendig for å oppfylle kravet til fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø jf. aml. § 4-1. Det å nekte ferie vil indirekte være et lovbrudd. Du bør vel likevel vurdere hvorvidt du ønsker å ta opp kampen om dette. Husk at du økonomisk sett vil «tjene» på ikke å ta ut ferie. Under ferie får man jo ikke lønn. Dersom dere praktiserer en ordning med utbetaling av feriepenger og ikke lønn om sommeren uavhengig av om du har tatt ut ferie, ja så har du et lønnskrav til gode. Du arbeidet jo og hadde derfor krav på lønn. Dersom du senere ikke tar ut ferie, må det følgelig foretas et etteroppgjør. Dersom du har mottatt lønn og ikke feriepenger, har du et feriepengekrav til gode. Når du arbeider hele oppsigelsestiden så har du selvsagt krav på lønn for denne perioden.

2 Lønnsjusteringen

Med mindre det ble inngått avtale om lønnsjustering (etter foregående forhandlinger) så har du ikke noe ubetinget krav på å få den nevnte justering. Motsatt vil ikke arbeidsgiver kunne påberope seg oppsigelsen som «bristende forutsetning» for lønnsendringen dersom dere allerede hadde blitt enige om justeringen. For det tilfelle at det ikke foreligger bindene avtale, blir spørsmålet om lønnsoppgjøret/justeringen ble gjort med hjemmel i tariffavtale. I så fall blir spørsmålet om det finnes noen tvistemekanismer i form av megling, nemnd etc. Dette må du eventuelt ta opp med din forening. Dersom det kun var snakk om lønnssamtale uten at dere ble enige og justeringen ikke er regulert av tariffavtale, må du nok bite det hele i deg som «dårlig gjort».

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen