159860_1611847.jpg

Feilutbetaling v/lønnskjøring

Publisert: 3. februar 2012 kl 11.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Vi har sjekket den ansattes ansettelsesavtale og her står det at arbeidsgiver, ved feilutbetaling, har rett til å foreta lønnstrekk den påfølgende måned. Er dette tilstrekkelig for at vi denne lønnsutbetalingen kan trekke i vedkommendes lønn, eller må vi også informere på annen måte?

Svar: Adgangen til lønnstrekk er uttømmende regulert i arbeidsmiljøloven § 14-15. ”Uttømmende” vil si at det ikke er adgang til lønnstrekk i tilfeller som ikke står opplistet i loven. Dette er igjen begrunnet i hensynet til arbeidstakerne, disse skal motta sin lønn mest mulig ubeskåret, slik at den blir forutberegnelig.

I arbeidsmiljøloven heter det blant annet at arbeidsgiver kan gjennomføre trekk i den ansattes lønn ”når det på forhånd er fastsatt ved skriftlig avtale”. Bestemmelsen er fortolket strengt, slik at en generell avtaleklausul i selve ansettelsesavtalen, slik deres ansatt har, ikke uten videre er tilstrekkelig.

Dersom arbeidstakeren etter feilutbetalingen ikke erkjenner eller samtykker i at arbeidsgiver har slik trekkadgang vil en forhåndsavtale ikke være gyldig. I slike tilfeller må arbeidsgiver inngå en ny avtale om trekk med arbeidstakeren etter selve feilutbetalingen har funnet sted.

I tillegg skal trekk i lønn på grunnlag av en slik skriftlig avtale begrenses til den del av kravet som overstiger det arbeidstaker med rimelighet trenger til underhold for seg og sin husstand. En slik vurdering må bli relativt skjønnsmessig, og vil blant annet avhenge av størrelsen på den ansattes lønn, samt husstandens økonomiske forhold som sådan.

I et arbeidsforhold gjelder et prinsipp om ytelse mot ytelse. Arbeidstaker mottar lønn for utført arbeid. Dersom arbeidstaker ikke møter på jobb, enten det er som følge av lovlig eller ulovlig fravær, så har denne ikke krav på lønn. Arbeidsgiver utbetaler bare lønn for de dager arbeidstaker har vært på arbeid. Det innebærer altså ikke trekk i lønn å ikke utbetale lønn for de dager arbeidstaker ikke har arbeidet.

SBDL v/Eirik Utstumo

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett