Feilutbetaling

Publisert: 14. januar 2010 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

... Hennes arbeidsgiver har et komplisert lønnssystem og avdelingsleder hadde gjort en feil ved registrering av arbeidstid. Nå krever selskapet lønnen tilbakebetalt. I arbeidsavtalen står det at arbeidsgiver har rett til å foreta trekk i lønn og feriepenger ved for mye utbetalt lønn. Beløpet er ikke så stort at det ville vært naturlig å reagere på beløpets størrelse. Det hele ble oppdaget da arbeidsgiver skiftet regnskapsfører. Den nye regnskapsføreren mente forrige regnskapsfører hadde gjort feil ved beregning av lønn og omgjorde alle beregningene.

1) Har arbeidsgiver krav på å få tilbakebetalt pengene?

2) Kan arbeidsgiver basert på den generelle arbeidsavtalen, motregne for mye utbetalt lønn?

Svar: I et slikt tilfelle ved feilutbetaling kan lønnstrekk bare foretas når det foreligger en avtale om dette. Avtalen kan ikke være en generell klausul i arbeidsavtalen, men må være en konkret avtale om trekk i lønn for den konkrete lønnsutbetalingen. En arbeidstaker er bare forpliktet til å akseptere å tilbakebetale feilutbetalingen av beløpet, dersom denne var klar over, eller burde være klar over at en har fått utbetalt lønn uberettiget. Din datter var ikke klar over feilutbetalingen. Feilutbetalingen var relativt liten, som gjør at det alene ikke gir grunnlag for at feilen burde vært oppdaget av arbeidstaker. Ettersom det er arbeidsgiver som er ansvarlig for feilutbetalingen, og lønnsslippen er komplisert slik at arbeidstaker ikke burde forstått at det var en feilutbetaling, så har din datter ikke plikt til å betale tilbake beløpet. Arbeidsgiver har ikke rett til å trekke din datter i lønn, og hun har ikke plikt til å tilbakebetale.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Still ditt spørsmål her.

Saken fortsetter under annonsen