138422383_0731b.jpg

Endt permisjon

Publisert: 9. oktober 2009 kl 10.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg fikk derfor beskjed om å se meg om etter noe annet. Jeg ville muligens bli permittert. Hvilke rettigheter har jeg her? Jeg har ingen arbeidskontrakt, men har jobbet der siden 2006. Jeg har heller ikke fått noe skriftlig varsel om permittering ennå. Har fått ny vikarjobb et annet sted fra 15. november, hva gjør jeg i forhold til oppsigelse hos nåværende arbeidsgiver? Hvilke krav kan jeg stille i forhold til fortsatt lønn? Jeg har fått muntlig beskjed at min fast lønn vil gå ned 5000,- md. når jeg kommer tilbake. Har arbeidsgiver lov til dette?

Svar: Slik vi forstår din situasjon har du etter endt permisjon fått beskjed av arbeidsgiver om at din vikar skal fortsette i den stillingen du hadde før permisjonen. Du har blitt bedt om å slutte, samtidig som du har blitt varslet om mulig permittering og reduksjon av lønn.

Etter arbeidsmiljøloven § 15-7 kan en arbeidstaker ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Etter arbeidsmiljøloven kan din arbeidsgiver dermed bare si deg opp dersom det er forhold i virksomheten som gjør at de må kutte ned på antall ansatte, for eksempel i forbindelse med nedbemanninger eller omorganiseringer. Den andre muligheten for oppsigelse er dersom du har misligholdt arbeidsavtalen, for eksempel ved at du ikke har utført arbeidet på en tilfredsstillende måte eller at du har gjort deg skyldig i andre kritikkverdige forhold.

Av det som fremgår av din beskrivelse kan det synes ikke å være hverken forhold hos virksomheten eller forhold som du svarer for, som er grunnlaget for oppsigelsen. Grunnlaget synes å være at den vikaren de har benyttet skal fortsette i stillingen. Det forhold at arbeidsgiver ønsker at vikaren skal fortsette i stillingen, er ikke saklig grunnlag for å si opp stillingens innehaver. Vikarens tilsettingsforhold opphører ordinært ved at stillingens innehaver gjeninntrer i stillingen. Dersom du nektes å utføre arbeidsoppgaver i henhold til din muntlige arbeidsavtale, og blir pålagt å utføre oppgaver knyttet til en stilling av en annen karakter, så innebærer det en endringsoppsigelse.

En oppsigelse skal være skriftlig og overleveres personlig eller sendes rekommandert. Det er krav til hvilke opplysninger en oppsigelse skal inneholde. En muntlig beskjed om at arbeidsgiver ikke har arbeid å tilby deg fyller ikke kravene til en oppsigelse, jf. arbeidsmiljøloven § 15-4. I forbindelse med en oppsigelse har du rett til å kreve forhandlinger, og du har rett til å stå i stillingen under forhandlingene. Dersom du varsler søksmål og sender stevning til retten, kan du kreve å stå i stillingen fram til den er rettskraftig avgjort, jf. § 15-11. Dette betyr at du kan kreve å utføre dine ordinære arbeidsoppgaver fram til dere har funnet en løsning på konflikten.

Permittering er ikke regulert i arbeidsmiljøloven, men det fremgår at arbeidsmiljøloven og andre lover at det er adgang til å permittere arbeidstaker. Adgangen til permittering og vilkårene for permittering er regulert av Hovedavtalen mellom NHO og LO kapittel 8. Det er alminnelig antatt at de vilkår og bestemmelser som fremgår av Hovedavtalen også gjelder i de tilfeller hvor partene ikke er bundet av Hovedavtalen.

Av Hovedavtalen § 8-1 fremgår det at permittering kan foretas når det foreligger saklig grunn. Typisk vil det foreligge saklig grunn dersom bedriften i en periode opplever ordresvikt. Dersom ordresvikten er av langvarig eller permanent karakter er det ikke anledning til permitteringer. Arbeidstakerne må da sies opp. Det at man har ansatt en annen i din stilling mens du har hatt lovlig permisjon, vil som den klare hovedregel ikke gi saklig grunnlag for permittering.

Saken fortsetter under annonsen

Permittering skal skje med 14 dagers varsel etter Hovedavtalen § 8-3. Arbeidsgiver har da plikt til å betale lønn i disse 14 dagen samt de fem påfølgende dagen, jf. lov om lønnsplikt under permittering § 3. Etter Hovedavtalen § 8-1 (3) er hovedregelen at utvelgelse for permittering skal skje på bakgrunn av ansiennitet.

Du sier videre at din nåværende arbeidsgiver har gitt beskjed om at din lønn vil bli redusert med kroner 5000 per måned. Arbeidsgiver kan ikke ensidig endre din lønn. En slik lønnsendring vil kreve at du samtykker til dette.

Jeg ville kontaktet advokat for å få vurdert problemstillingene du tar opp. Jeg ville avventet å si opp min stilling hos tidligere arbeidsgiver fram til denne saken og de spørsmål dette reiser er vurdert av advokat.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.