Diskriminert?

Publisert: 4. juni 2007 kl 15.31
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Dette har vi ikke blitt. I samtale mellom leder og den andre som har søkt kom det frem fra leder «For å være ærlig så ser jeg på det som en hindring at man har barn i en slik stilling» Vi har begge barn. Denne kommentaren ser vi begge på som diskriminering, og det ble tatt videre opp i ledelsen. Her ble det unnskyldt med at lederen har jobbet ti år i USA, og har en annen måte å ordlegge seg på. Hva gjør vi?


Svar:
Vi forstår det slik at du er ansatt i privat virksomhet, sannsynligvis uten tariffavtaler. Situasjonen som har oppstått er vanskelig ut fra mange flere sider enn de rent juridiske, og man kunne ønske at det fantes mer praktiske angrepsmidler. Dette svaret er derfor vanskelig å skrive, og blir ikke veldig presist.

Arbeidsrettslig kan vi si at en arbeidsgiver har rett til å forfremme den kandidat han mener er best egnet, så lenge vurderingen ikke er basert på ulovlige diskriminerende hensyn. Med det menes at arbeidsgivers styringsrett går langt når det gjelder å velge, men at både arbeidsmiljøloven, Diskrimineringsloven og likestillingsloven angir en rekke momenter arbeidsgiver ikke har rett til å legge vekt på uten at helt spesielle unntaksregler kommer til anvendelse. Eksempler på slike ulovlige momenter er kjønn, alder, etnisitet, funksjonshemming og religion. Det å ha barn er ikke direkte oppnevnt som et slikt hensyn. Dersom dere skal kunne hevde at arbeidsgiver opptrer ulovlig diskriminerende, må dere derfor kunne vise at dette er en form for indirekte hensyn til et av de ulovlige momenter, for eksempel at den klare hovedvekt av arbeidstakere i bedriften som har barn er kvinner eller under en viss alder. Det er imidlertid viktig å opplyse om at du i kraft av diskrimineringsreglene ikke vil kunne kreve å faktisk få stillingen, men kun en eventuell økonomisk erstatning.

Dersom dere ønsker å angripe arbeidsgivers beslutning, kan dette gjøres først og fremst gjennom en eventuell klage til Likestillings- og Diskrimineringsombudet eller via erstatningskrav for forliksrådet / domstolene. Det er imidlertid en meget lang vei å gå.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen