Deltidsansatt
… Det ble lyst ut stilling ved hotellet, publisert på NAV og internt, men jeg søkte ikke. Nå blir det som forespeilet mindre å gjøre i 2010 - har jeg noen rettigheter til «mer jobb» eller må jeg innfinne meg med at det blir vakter her og der ved forespørsel og behov?
Svar: Ut fra den beskrivelsen du gir, synes det som om du har en form for deltidsansettelse, men med varierende omfang. Som deltidsansatt har du fortrinnsrett til å få utvidet din stilling fremfor at arbeidsgiver foretar nyansettelser i virksomheten. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 14-3 som lyder:
§ 14-3. Fortrinnsrett for deltidsansatte
(1) Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten.
(2) Fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert for stillingen og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
(3) Fortrinnsrett etter § 14-2, med unntak av § 14-2 andre ledd første punktum, går foran fortrinnsrett for deltidsansatte.
(4) Tvist om fortrinnsrett for deltidsansatte etter § 14-3 avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2.
Det følger av dette at to vilkår må være oppfylt for at du skal ha slik fortrinnsrett. For det første er det et krav om at du må være kvalifisert for stillingen. Dersom det er snakk om ansettelse innenfor de arbeidsoppgaver du normalt utfører så er dette ikke noe problem. Det kan for så vidt også tenkes at du er kvalifisert for andre type stillinger. Merk at det i dette nettopp ikke ligger at du må være den best kvalifiserte; det som kreves er kun at du er kvalifisert. Videre må det at du utøver fortrinnsretten ikke påføre virksomheten en vesentlig ulempe. Det skal forholdsvis mye til for at så er tilfelle jf. begrepet «vesentlig». Det lovgiver har tenkt på er særlig de tilfellene hvor arbeidsgiver er avhengig av å ha noen på deltid for å få turnus/vaktplaner til å gå opp osv. Ofte er det imidlertid slik at arbeidsgiver har langt flere deltidsansatte enn det som er nødvendig. Særlig gjelder det i din bransje.
Dersom arbeidsgiver utlyser en stilling så vil vi anbefale deg at du melder din interesse for stillingen, for deretter å påberope deg din fortrinnsrett.
Hvis du ikke blir enig med din arbeidsgiver, så kan tvist knyttet til utøvelse av fortrinnsretten bringes inn for Tvisteløsningsnemnda for arbeidslivet. Dette er et kostnadseffektivt alternativ til domstolsbehandling. Merk at tvisten må bringes inn for nemnda senest fire uker etter at arbeidsgiver avslo ditt krav om fortrinnsrett. Dette følger av forskrift om tvisteløsningsnemnda.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Still ditt spørsmål her.