Bindende avtale

Publisert: 22. april 2008 kl 09.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Det ble jeg lovt og begynte i arbeidet. Da jeg mottok kontrakten per e-post, så jeg at lønnen var cirka halvparten av det som er vanlig tariff for en lektor. Jeg tok med en gang kontakt med vikarfirmaet og protesterte på dette. De sa at de betalte lønn per undervisningstime og at jeg måtte avtale timer for forberedelse og etterarbeid med skolen, men dette var skolen ikke villig til å gi. Jeg lot derfor være å signere kontrakten og anså at jeg ikke var bundet av den ut over muntlig avtalt periode når ikke lønnsbetingelsene var som avtalt. Fikk så tilbud fra skolen om å fortsette direkte for dem etter juleferien. Vikarfirmaet protesterte på dette og krever en overgangssum fra skolen dersom jeg skal arbeide for dem. Er jeg bundet av en arbeidsavtale som jeg ikke har underskrevet og som jeg har sagt muntlig fra om at jeg ikke aksepterer?


SVAR:

Basert på det du skriver, kan vi vanskelig se at du har inngått noen bindende avtale med vikarbyrået om å arbeide for dem etter jul. Det følger da av arbeidsmarkedsloven av 10. desember 2004 nr. 76 § 27 nr. 1 at vikarbyrået ikke kan kreve en overgangssum dersom du tar direkte ansettelse hos skolen. Denne regelen er begrunnet i at vikarbyråene ikke skal forvanske arbeidssøkeres mulighet til direkte ansettelse hos arbeidsgiver. Regelen bygger således på sysselsettingspolitiske hensyn. Vi vil råde deg til å ta ansettelse hos skolen.


Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.


Saken fortsetter under annonsen