Arbeidstidsordninger

Publisert: 26. juni 2008 kl 16.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Jeg er satt opp til å jobbe inntil seks av seks mulige arbeidsdager de fleste ukene av sommeren (bortsett fra tre ferieuker og enkelte lørdager). Vi har betalt matpause og er satt opp med inntil syv timer per dag mens lørdager varierer fra fem til syv og en halv time. Har en muntlig avtale siden jeg gikk inn i stillingen for 1,5 år siden at jeg skal ha fri annenhver helg fordi jeg er såkalt «helgepappa». Arbeidsgiver vedkjenner seg dette, men hevder at arbeidsplassen ikke kan legges opp etter «mine ønsker». I februar fikk en kollega og jeg en bestemmelse om at vi skulle også ha annenhver mandag fri siden vi jobbet seks dager i ukene vi ikke hadde helgefri. Dette tok arbeidsgiver referat av, men vi fikk aldri noen kopi. Vi har kun to ansatte med 100 prosent stilling og jeg er en av disse. Vaktplanen kom også opp en dag etter min oppsigelse. Min siste arbeidsdag er siste virkedag i august. Hvilke rettigheter har jeg nå?

Svar: Reglene for arbeidstidsordninger er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-2. Etter fjerde ledd i denne bestemmelsen har «arbeidstakere som av helsemessige, sosiale eller andre velferdsgrunner har behov for å få redusert arbeidstid, har rett til dette dersom arbeidstidsreduksjonen kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten». Dersom du og din arbeidsgiver har hatt en muntlig avtale som tilsier at du skal ha fri annenhver helg, har du rett til frihelgen. Denne ordningen har fungert over tid, uten at din arbeidsgiver har hatt noen innvendinger mot dette. Din arbeidsgiver kan ikke pålegge deg arbeid utover det dere har avtalt, da endringer i et arbeidsforhold må avtales i form av en ny arbeidsavtale. En oppsigelse som gis i kombinasjon av tilbud om en annen arbeidsavtale, omtales som endringsoppsigelse. En slik oppsigelse skal være saklig begrunnet, jf aml § 15-7 første ledd.

Når det gjelder spørsmål om antall dager du arbeider i løpet av en uke, reguleres dette av arbeidsmiljøloven § 10-4. Etter denne bestemmelsen skal den alminnelige arbeidstiden ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av syv dager.

Og vi repeterer …

… fra ferieloven:

Hovedreglene for fastsetting av ferie er at arbeidsgiver i god tid før ferietiden skal drøfte fastsetting av feriefritid og oppsetting av ferielister med den enkelte arbeidstaker eller vedkommende tillitsvalgte. Blir partene ikke enige har arbeidsgiver rett til ensidig å bestemme tiden for ferie innenfor de grenser som gjelder for avvikling av både hovedferie og restferie, jf ferieloven §6.

Arbeidsgiver kan ikke kreve at du avvikler ferie lengre enn tilsvarende det du har opptjent i feriepenger i foregående år hos vedkommende arbeidsgiver. Et unntak fra dette finner du i ferieloven §5 nr 6 annet ledd: «Hvis en virksomhet innstiller driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling, kan likevel alle arbeidstakere som berøres av stansen pålegges å avvikle ferie og eventuell tilleggsfritid av samme lengde.»

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsgiver plikter etter ferieloven å sørge for at arbeidstaker tar ut fire uker ferie + en dag hvert år. Arbeidstaker kan dog via avtale inngå en avtale med arbeidsgiver om overføring av inntil 12 virkedager til neste ferieår. Man kan altså ikke spare opp feriedager over flere år. Begrunnelsen for at man kun kan overføre såpass få dager er at ferielovens formål er å sikre at arbeidstaker avvikler full ferie i løpet av ferieåret. Arbeidstaker har heller ingen ensidig rett til å få overført ferie, dette må avtales skriftlig med arbeidsgiver. Hvis man ikke avvikler, ei heller avtaler å overføre ferie, vil feriefritiden gå tapt. Et krav om å overføre ferie må fremsettes innen årets slutt, jf ferieloven §9 (1). Vi gjør oppmerksom på at selv om feriefritiden går tapt, har arbeidstaker fortsatt krav på feriepenger.

Når arbeidstaker selv sier opp sin stilling, så gjelder eventuell endring og fastsettelse av ferie som ellers. Det vil si at avviklingen av ferie skal drøftes mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dersom man ikke blir enige, er det opp til arbeidsgiver å bestemme når ferien skal tas ut. Imidlertid har man som arbeidstaker krav på at tre uker av ferien gis i hovedferie- perioden, det vil si om sommeren. Man har ikke en tilsvarende ubetinget rett til å ta ut ferie i for eksempel januar. I det tilfelle at ferien allerede var avtalt, så endrer ikke en oppsigelse på dette. Arbeidstaker har da rett til å forholde seg til det avtalte ferietidspunkt.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.