Arbeidstakerforhold?

Publisert: 23. desember 2008 kl 00.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

... Jeg fotograferte babyer på et sykehus fast to ganger i uka i noen år, og fikk 1800 kroner måneden, men ikke feriepenger av det selv om det var lønnsinntekt. Er det riktig?

Svar: I utgangspunktet fremstår det som forholdsvis klart at dette er arbeid som arbeidsgiver plikter å svare feriepenger av. Basert på det du skriver kan det imidlertid reises spørsmål om du i forhold til sykehuset er å anse som arbeidstaker. Det er kun arbeidstakere som har rett til feriepenger. Arbeidstaker er i ferieloven § 2 (1) definert som «Enhver som utfører arbeid i annens tjeneste.» En tilsvarende definisjon finner man også i arbeidsmiljøloven § 1-8 (1). Det kan nok synes som om du snarere er å anse som oppdragstaker, særlig vil dette gjelde dersom du fakturerer arbeidet gjennom eget selskap. Hvorvidt man skal anses som arbeidstaker eller oppdragstaker må avgjøres etter en konkret helhetsvurdering. I forarbeidene er begrepets innhold nærmere presisert. Der heter det bl.a. at en person skal regnes som arbeidstaker i lovens forstand hvis tilknytningen til arbeidsgiver reelt sett har karakter av et ansettelsesforhold. Det skal foretas en helhetsvurdering av samtlige omstendigheter i avtaleforholdet. Følgende kriterier vil tale for at det foreligger et arbeidstakerforhold:

Arbeidstakeren har plikt til å stille sin personlige arbeidskraft til rådig­het og kan ikke bruke medhjelpere for egen regning.

Arbeidstakeren har plikt til å underordne seg arbeidsgiverens ledelse og kontroll av arbeidet.

Arbeidsgiveren stiller til rådighet arbeidsrom, maskiner, redskap, ar­beidsmaterialer eller andre hjelpemidler som er nødvendige for arbei­dets utførelse.

Arbeidsgiveren bærer risikoen for arbeidsresultatet.

Arbeidstakeren får vederlag i en eller annen form for lønn.

Saken fortsetter under annonsen

Tilknytningsforholdet mellom partene har en noenlunde stabil karak­ter, og er oppsigelig med bestemte frister.

Det arbeides hovedsakelig for én oppdragsgiver.

Listen er ikke uttømmende og momentene er ikke absolutte holdepunkter, men en rettesnor for vurderingen.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.