Arbeidsgivers styringsrett og midlertidig ansettelse

Publisert: 6. mars 2008 kl 08.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Hvilke krav kan settes fra arbeidstaker til arbeidsgiver i forhold til at det daglige arbeidet blir gjort? Hva ligger i den såkalte «styringsretten» til arbeidsgiver?

Hvordan er reglene for fast tilsetting ved at en innehar midlertidig stilling i en kommune. Finnes det rettigheter til å få fast stilling hvis en har gått i midlertidig stilling i for eksempel fire år?

SVAR:

Spørsmålene dine er meget vide og omfattende og det er derfor tilnærmet umulig å besvare disse presist. Jeg har derfor valgt ut to elementer, nemlig ditt spørsmål om hva styringsretten er samt adgangen til midlertidig ansettelse i mer enn fire år.

Arbeidsgivers styringsrett

Styringsretten defineres ofte som arbeidsgivers rett til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. Dette er nærmere presisert av Høyesterett i den såkalte Kårstø-dommen inntatt i Rt. 2001 s. 418. Tvisten dreide seg blant annet om hvorvidt det lå innenfor Statoils sty­ringsrett å endre arbeidstakernes fremmøtested på Kårstø-anlegget. Høyesterett uttalte (s. 427):

«Det følger da av styringsretten at Statoil innenfor de rammer lovgivning og avtaler oppstiller, har rett til å fastsette det fremmøtested hvor arbeidstakerne skal stå til disposisjon for å utføre arbeidsoppgavene. Jeg viser til Høyesteretts avgjørelse i Nøkksaken, Rt-2000-1602, hvor førstvoterende uttaler på side 1609:

Saken fortsetter under annonsen

'Arbeidsgiveren har i henhold til styringsretten rett til å organisere, lede, kon­trollere og fordele arbeidet, men det må skje innenfor rammen av det arbeids­forhold som er inngått. Ved tolkningen og utfyllingen av arbeidsavtalene må det blant annet legges vekt på stillingsbetegnelse, omstendighetene rundt ansettel­sen, sedvaner i bransjen, praksis i det aktuelle arbeidsforhold og hva som fin­nes rimelig i lys av samfunnsutviklingen.'

De endringer som er gjennomført, må anses å ligge innenfor rammen av ar­beidsforholdet. Etter min mening er endringene samlet sett ikke så omfattende at de går ut over det arbeidsgiver kan foreta i kraft av styringsretten som en restkompetanse. Styringsretten begrenses imidlertid også av mer allmenne saklighetsnormer. Utøvelse av arbeidsgivers styringsrett stiller visse krav til saksbehandlingen, det må foreligge et forsvarlig grunnlag for avgjørelsen, som ikke må være vilkårlig, eller basert på utenforliggende hensyn.»

Styringsretten er altså en restkompetanse: arbeidsgiver kan organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet innenfor rammene av de individuelle arbeidsavtaler, tariffavtaler, lovgivning og det alminnelige saklighetskrav. For eksempel vil det i utgangspunktet være opp til arbeidsgiver å fastsette når arbeidstakerne skal ha ferie dersom partene ikke klarer å bli enige om dette. Arbeidsgiver står imidlertid ikke fritt til å legge ferien til ugunstige tidspunkt kun for å være ekkel mot arbeidstakeren. Dette vil rammes av det alminnelige saklighetskrav.

Midlertidig ansettelse i mer enn 4 år.

Det følger av arbeidsmiljøloven § 14-9 (5) at en arbeidstaker som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i mer enn fire år, har rett på stillingsvern som fast ansatt. I realiteten betyr dette at man er å regne som fast ansatt dersom man har vært midlertidig ansatt i mer enn fire år.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen