Arbeidsgivers styringsrett

Publisert: 7. april 2008 kl 10.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31
Hvordan bør kompetanse og erfaring vurderes i denne sammenheng? Dersom man mener seg forbigått både ved å besitte lenger erfaring og større kompetanse, hvordan bør det behandles?

Bør dette forbigås i stillhet eller finnes det eksempler på at slike saker fører frem når man tar de opp?

SVAR:

Jeg legger til grunn at ansettelsesprosedyren i dette tilfelle ikke er regulert av tariffavtale. Utgangspunktet er da at arbeidsgivere i privat sektor står fullt ut fritt til å ansett den han vil; dette ligger i kjernen av arbeidsgivers styringsrett. Han kan således ansette en komplett udugelig person, skjønt dette neppe er særlig praktisk. Det gjelder imidlertid en viktig begrensning. Arbeidsgiver kan ikke diskriminere i strid med likebehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven, likestillingsloven eller diskrimineringsloven. Arbeidsgiver kan således ikke unnlate å ansette en ung kvinne fordi han antar at hun snart vil bli gravid, unnlate å ansette homofile, mennesker fra andre land, eldre arbeidssøkere osv. Men utover slike klare diskrimineringstilfeller står altså arbeidsgiver fritt til å ansette hvem han vil.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen