Arbeidsavtale

Publisert: 28. oktober 2009 kl 09.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Dersom arbeidstaker ikke er enig i dårligere provisjonsbetingelser kan arbeidstaker motsi seg dette og kommer da reglene om endringsoppsigelse til anvendelse?

Svar: Etter arbeidsmiljøloven § 14-5 skal det inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Arbeidsavtalen skal etter samme lov § 14-6 inneholde opplysninger om forhold av vesentlig betydning i arbeidsforholdet, herunder den gjeldende eller avtalte lønn ved arbeidsforholdets begynnelse, eventuelle tillegg og andre godtgjørelser som ikke inngår i lønnen, for eksempel pensjonsinnbetalinger og kost- eller nattgodtgjørelse, utbetalingsmåte og tidspunkt for lønnsutbetaling.

Dette medfører at både fastlønn og provisjonslønnsbestemmelser skal tas inn i arbeidsavtalen.

Dersom arbeidsgiver senere ensidig ønsker å endre arbeidsavtalen eller innholdet av arbeidsforholdet må det vurderes om endringene kan gjøres i medhold av arbeidsgivers styringsrett.

Styringsretten har hjemmel i arbeidsavtalen og kan beskrives som den restkompetanse for arbeidsgiver. Styringsretten er negativt avgrenset av de bestemmelser som gir arbeidstaker beskyttede rettigheter. Slike bestemmelser kan finnes i selve arbeidsavtalen, i tariffavtaleverket eller i loven, jf. Høyesteretts avgjørelse Rt-2000-1602.

Når lønnen direkte er regulert i arbeidsavtalen, og eventuelt gjennom senere avtalte endringer av lønnen, kan ikke arbeidsgiver ensidig endre lønnen. Det samme gjelder for avtalte provisjonsordninger.

Noe annerledes kan det stille seg for bonusordninger dersom disse ikke er fastlagt gjennom arbeidsavtalen. Slike administrative ordninger vil arbeidsgiver i noen tilfeller kunne endre i medhold av styringsretten.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidsmiljøloven §§ 14-5 og 14-8 fastsetter regler for endring av arbeidsavtalen. Disse bestemmelsene gir ikke arbeidsgiver noen videre adgang til å ensidig endre arbeidsavtalen, utover det som er beskrevet ovenfor. Bestemmelsene fastsetter saksbehandlingsregler for hvordan dette skal gjøres. Av arbeidsmiljøloven 14-5 fremkommer det at arbeidstaker har rett til å ha med seg en rådgiver ved endringer av arbeidsavtalen. Arbeidsmiljøloven § 14-8 bestemmer at endringer i arbeidsforholdet skal tas inn i arbeidsavtalen tidligst mulig og senest en måned etter at endringen trådte i kraft.

Når det gjelder endring av lønn er det krav om at lønnsjusteringer tas inn arbeidsavtalen, jf. arbeidsmiljøloven § 14-6 bokstav i hvor det fremgår at den gjeldende eller avtalte lønn ved arbeidsforholdets begynnelse som skal tas med i arbeidskontrakten.

Svaret på første del av ditt spørsmål er således at det ikke foreligger noen regler for varsling av endringer av arbeidskontrakten da slike endringer må være omforente og arbeidsgiver ikke ensidig kan endre lønnsbetingelser.

Du spør videre om reglene om endringsoppsigelse kommer til anvendelse dersom arbeidstaker motsetter seg en nedjustering av lønnen. Endringsoppsigelse er ikke et begrep som benyttes i arbeidsmiljøloven, men blir benyttet om de tilfeller hvor arbeidsgiver sier opp den ansatte og tilbyr ham ny ansettelse i samme virksomhet på endrede vilkår. Reglene for endringsoppsigelse er således de samme som for en ordinær oppsigelse.

Etter arbeidsmiljøloven § 15-7 kan arbeidstaker ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Dersom bedriften ønsker å redusere lønnsutgiftene vil dette antakelig være en oppsigelse som er begrunnet i virksomhetens forhold. Hvorvidt det i ditt tilfelle vil være saklig grunn for oppsigelse er det på bakgrunn av ditt spørsmål ikke mulig å vurdere konkret. Du bør derfor få vurdert dette nærmere, for eksempel av advokat.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.