Ansette vikar
Svar: Utgangspunktet etter arbeidsmarkedsloven er klart: En utleier/vikarsentral kan ikke begrense sin arbeidstakers mulighet til å ta arbeid hos innleier så lenge arbeidstaker respekterer sine forpliktelser
i oppsigelsestiden hos utleier/vikarsentral. Svaret på ditt spørsmål vil derfor i stor grad avhenge av hvilke forpliktelser den innleide vikaren har etter sin ansettelseskontrakt med utleier/vikarsentralen.
Denne type ansettelseskontrakter sier ofte at arbeidstakeren som leies ut, kan si ja eller nei når en får tilbud om et oppdrag. Videre er det normalt at arbeidstakeren ikke er forhindret fra å ta oppdrag for andre når vikarsentralen ikke har gitt arbeidstakeren et oppdrag. Har man først påtatt seg et oppdrag, er man imidlertid forpliktet til å oppfylle den konkrete oppdragskontrakten. Det er ofte slik at en vikar av denne art har en form for oppsigelsestid i ansettelsesforholdet med utleier/vikarsentral. Dersom vi kan forutsette at vikaren har en kontrakt som beskrevet ovenfor, er han imidlertid ikke kontraktsforpliktet til å utføre arbeid i oppsigelsestiden ut over den oppdragsperioden han på forhånd har bundet seg til ved å si ja til et oppdrag hos dere som innleier.
Etter vår vurdering kan derfor utleier/vikarsentralen høyst sannsynlig ikke binde opp sin ansatte med en «ulønnet bindingstid» utover den oppdragsperiode som allerede er avtalt med dere. I den resterende del av vikarens oppsigelsestid vil han kunne arbeide for dere, med mindre han er forpliktet etter sin kontrakt til å ta arbeid for andre av utleier/vikarsentralens kunder. Dere er som innleier uansett ikke forpliktet til å forlenge perioden dere leier inn fra vikarsentralen.
Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.