coaching_m__te_.jpg
Utgangspunktet er at det arbeid og den stilling som tilbys skal være så likt arbeidstakerens opprinnelige lønn og stillingsinnhold som mulig.

Annet passende arbeid

Publisert: 12. august 2011 kl 13.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Vi forstår spørsmålet ditt slik at arbeidstakers stilling etter en nedbemanning/omstilling opphører, men at det er en turnusstilling ledig i virksomheten.

Utgangspunktet er at en oppsigelse som skyldes driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak ikke er saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et «annet passende arbeid» i virksomheten å tilby arbeidstaker, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7.

Spørsmålet blir dermed om plikten til å tilby arbeidstakeren «annet passende arbeid» er oppfylt ved å tilby turnusstillingen.

Plikten til å tilby annet passende arbeid innebærer at arbeidsgiver har en plikt til å tilby ansatte som står i fare for å bli oppsagt ledige arbeidsoppgaver i virksomheten. Plikten gjelder selv om det ikke finnes noen konkret stilling som er ledig, det er tilstrekkelig at det i virksomheten er et udekket arbeidskraftsbehov. Likevel har ikke arbeidsgiver plikt til å opprette nye stillinger.

Utgangspunktet er at det arbeid og den stilling som tilbys skal være så likt arbeidstakerens opprinnelige lønn og stillingsinnhold som mulig. I deres tilfelle må arbeidstiden (dagtid) sies å være avtalt, selv om dette ikke fremgår eksplisitt av arbeidsavtalen. Dette da man ved manglende regulering må se hen til forholdende forut for avtaleinngåelsen, herunder stillingsutlysningen.

I og med at en turnusstilling kan oppfattes som en vesentlig forandring av arbeidstakers arbeidsavtale, anbefales det at dere nøye vurderer hvorvidt det finnes andre stillinger eller annet udekket arbeidskraftsbehov i virksomheten hvor den ansatte kan arbeide med samme arbeidstid som i dag.

Dersom dere etter denne vurderingen kommer til at det i virksomheten også er et udekket arbeidskraftsbehov/en ledig stilling som kan utføres på dagtid, og som tilsvarer de arbeidsoppgavene arbeidstakeren tidligere har hatt, vil dere være forpliktet til å tilby arbeidstakeren disse. Dersom dette ikke er tilfelle, altså dersom dere bare har en turnusstilling ledig, må denne tilbys.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidstakeren må da selv velge om han vil akseptere turnusstillingen eller om han vil angripe oppsigelsen fra sin dagtidsstilling. Forutsatt at turnusstillingen er eneste stilling dere kan tilby arbeidstakeren og at også øvrige vilkår i arbeidsmiljøloven § 15-7 er oppfylt, vil oppsigelsen trolig stå seg som saklig.

SBDL v/adv flm Ine Hagen

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!