«Fireårsregelen»

Publisert: 11. september 2008 kl 18.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

De første to årene var selvstendig næringsdrivende (tvunget til å være det av oppdragsgiver) og leide ut mine tjenester slik at jeg jobbet i godt over 100 prosent stilling for de. De to siste årene har jeg vært ansatt i 100 prsent vikariater.

Jeg tror at hvis man har vært midlertidig ansatt eller vikar sammenhengende i fire år så kan man fremme et krav om å bli fast ansatt. Kan jeg også gjøre det selv om jeg var selvstendig næringsdrivende og fakturerte de to første årene («tvunget» til å starte firma av arbeidsgiver/oppdragsgiver) og hvordan går jeg i så fall frem?

Svar: Det kan synes som om din arbeidsgiver har unngått sine lovpålagte forpliktelser ved å «tvinge deg» til å organisere deg som selvstendig oppdragstaker. Dette kan i så fall tenkes å gi et selvstendig grunnlag for å kreve fast ansettelse. Det faktum at det har gått et par år, svekker imidlertid saken noe. For så vidt gjelder «fireårsregelen», så er denne nedfelt i arbeidsmiljøloven § 14-9 (5). I henhold til denne bestemmelsen, har vikarer krav på fast ansettelse dersom de har vært sammenhengende midlertidig ansatt i fire år. Det blir nok muligens noe anstrengt å hevde at også dine to år som «selvstendig oppdragstaker» skal regnes med i fireårsperioden. Det kan nok likevel stilles spørsmålstegn ved lovligheten av at du nå er ansatt som vikar og ikke fast ansatt slik lovens hovedregel er jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (1). Dersom vilkårene for midlertidig ansettelse ikke er oppfylt, så har du allerede av den grunn krav på fast ansettelse. Hvorvidt dette er tilfellet i din sak, har vi imidlertid for lite informasjon for å kunne ta stilling til.

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.

Saken fortsetter under annonsen