Arbeidsavtalen

Publisert: 4. november 2009 kl 23.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

I arbeidsavtalen sto det blant annet at jeg fikk utdelt en 100% stilling, at utbetaling av lønn skjer den 1. hver måned, og at oppsigelsesfristen min etter 3 måneders prøvetid er på 2 måneder.

Problemet mitt er at jeg ikke får arbeide 100%, og heller ikke utbetalt lønn til 100%. (Har rundt 100 timer per. måned). Jeg har sagt flere ganger at jeg ønsker meg flere timer, men får det dessverre ikke. Jeg lurer på om jeg har krav på 100% utbetaling allikevel?

Utbetaling av lønn er heller ikke fulgt. I september måned måtte jeg vente helt til den 9. med å få lønn.

Og så oppsigelsestiden. Har jeg fortsatt 2 måneder oppsigelsestid når arbeidsgiver har begått kontraktbrudd? Har lest i arbeidsmiljøloven at det er normalt 1 måned, kan jeg også kreve det?

Svar: Arbeidsavtalen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker regulerer innholdet av partenes forpliktelser under arbeidsforholdet. Dersom det fremkommer av arbeidsavtalen at du har full stilling (100%) er du forpliktet til å stille din arbeidskapasitet til rådighet i 40 timer i uka. Arbeidsgiver er forpliktet til å tilby arbeid tilsvarende 100 % stilling og lønn for den avtalte arbeidstid. Dersom arbeidstaker har stilt sin arbeidskapasitet til rådighet, er arbeidsgiver forpliktet til å betale full lønn, til tross for at det i perioder ikke er nok arbeid til å fylle en full stilling. Arbeidsgiver kan fri seg fra sin betalingsforpliktelse midlertidig ved permittering eller permanent ved oppsigelse. Dette forutsetter at vilkårene er oppfylt. Du har således rett til full lønnsbetaling selv om arbeidsgiver ikke har arbeid.

Arbeidsgiver har plikt til å utbetale lønn til avtalt tid. Brudd på avtalen som medfører tap for arbeidstaker, er erstatningsbetingende. Det vil være synbart for en arbeidsgiver at for lite og for sent betalt lønn vil kunne medføre mislighold av arbeidstakers betalingsforpliktelser. Arbeidsgiver vil således kunne være erstatningsansvarlig for de ekstrautgifter du har som følge av dennes manglende og sene betalinger.

Vesentlig mislighold av partenes forpliktelser gir grunnlag for å heve avtaler. Dette gjelder også i arbeidsforhold. Dette er lovregulert for de tilfeller arbeidsgiver vil avbryte arbeidsforholdet, og innebærer avskjed. Arbeidsgivers mislighold er ikke lovregulert. Arbeidstakere flest er avhengig av en fortløpende månedlig stabil arbeidsinntekt. Arbeidsgivers mest vesentlige forpliktelse i et arbeidsforhold er utbetaling av lønn. Manglende utbetaling av lønn er et mislighold av arbeidsavtalen, og vil fort innebære et vesentlig mislighold av arbeidsavtalen ved gjentakelser. Det foreligger rettspraksis som bekrefter at arbeidstaker kan heve arbeidsforholdet med umiddelbar virkning, ved uteblivelse av lønn. Arbeidstaker vil i tillegg kunne kreve erstatning det tap han har hatt og vil få som følge av arbeidsgivers mislighold. Det vil si at arbeidstaker vil kunne kreve dekket et fremtidig lønnstap, ved å bryte arbeidsavtalen. Dersom du fortsatt ikke får utbetalt lønn i henhold til arbeidsavtalen, vil du kunne bryte tilsettingsforholdet uten oppsigelsestid. Du vil også kunne kreve lønn for de foregående månedene, og manglende inntekt i tiden fremover. Det anbefales at du tar kontakt med en arbeidsrettsadvokat for å få bistand i prosessen.

Saken fortsetter under annonsen

Advokatene Kari Bergeius Andersen og Terje Gerhard Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett.