Drøftingsmøte før oppsigelse eller avskjed

Publisert: 14. mars 2001 kl 00.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

Skal man si opp en ansatt, stiller arbeidsmiljøloven krav til selve oppsigelsesprosessen. Oppsigelsen vil kunne være ugyldig dersom kravene til fremgangsmåte ikke følges, og da kan den ansatte fortsette i stillingen..

Å si opp - eller avskjedige - en ansatt er en alvorlig affære. Oppsigelse av ansatte skjer som regel enten fordi bedriften må rasjonalisere og derfor sier opp folk, eller så blir de oppsagt fordi de ikke gjør jobben sin.

Avskjed betyr at arbeidsavtalen heves, og at arbeidstaker må «gå på dagen». I Norge har vi et sterkt stillingsvern, og det skal mye til for at arbeidsgiver rettmessig kan gå til det dramatiske skrittet det er å gi en ansatt avskjed.

Lovens krav er at den ansatte «har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.» (Arbeidsmiljøloven § 15-14.) Eksempler på tilfeller der avskjed kan være aktuelt er hvis den ansatte har begått underslag, er ruset på jobb, samt ved ordrenekt, trusler, grov seksuell trakassering og andre graverende forhold.

Drøftingsmøte

Det første arbeidsgiver må gjøre før det fattes en endelig beslutning om oppsigelse, er å innkalle til et drøftelsesmøte med arbeidstaker. Innkallingen bør være skriftlig og arbeidstaker må få den i god nok tid til å kunne forberede seg. Arbeidstaker må få tilbud om å ta med seg en tillitsvalgt eller annen rådgiver i drøftelsesmøtet. Et drøftelsesmøte er ikke nødvendig dersom arbeidstakeren selv ikke ønsker det.

I møtet bør man diskutere hvilke konsekvenser en oppsigelse vil medføre for den ansatte og om det finnes andre løsninger enn oppsigelse. Erfaringsmessig kan det være fornuftig å lage et kortfattet referat fra møtet slik at det ikke oppstår diskusjoner i ettertid mht. om møtet ble holdt og hva man eventuelt ble enige om.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis den ansatte ikke har fått tilbud om drøftelsesmøte, øker risikoen for at en senere oppsigelse kan underkjennes.

Advokat Kari Bergeius Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund har utarbeidet malene for innkalling til drøftingsmøte og protokoll fra drøftingsmøte.