anonym_menn_m__.jpg

Bytte jobb? Her er en mal for CV

Publisert: 25. juni 2010 kl 09.46
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.25

En CV skal gi potensielle arbeidsgivere et overblikk over dine kvalifikasjoner, slik at de kan se om du og jobben passer sammen.

Husk at det er viktig å fokusere på det du er best i og det som kan gjøre deg spesielt attraktiv overfor arbeidsgiveren. Legg stor vekt på spesialkompetanse og nøkkelkvalifikasjoner, det kan gjøre at arbeidsgiveren fatter interesse for nettopp deg!

Du skal gi konkrete opplysninger om hvilken utdanning du har, arbeidserfaring, deltakelse i organisasjonslivet, interesser og annet som kan ha betydning for jobben du søker. All grunnleggende informasjon skal være med, men det er ingen standard mal for hvordan en CV skal se ut.

Noen setter opp en standard CV som de legger ved alle jobbsøknader. Andre velger å utforme en eget CV til hver søknad. Det viktigste er at du får fremhevet den informasjonen som er mest relevant.

Bestem deg for om du vil begynne med utdanningen eller arbeidserfaringen din, og om du vil ta de nyeste eller eldste tingene først. Velg den kronologien som skaper det beste inntrykket, men pass på at den er lik gjennom hele CV-en.

I korte trekk skal du nevne personalia, arbeidserfaring, utdanning, kurs og eventuelle tillitsverv. En CV brukes som et supplement til en søknad for å gi en systematisk oversikt over hva du har gjort så langt i livet.

Dette bør CV-en inneholde

  • Overskrift. Du kan velge mellom flere; «Oversikt over utdanning og praksis», «Curriculum Vitae», «Dataliste», «Resymé» eller «Levnetsbeskrivelse»
  • Personalia: Navn, adresse, telefonnummer, fødselsdato, sivil status, eventuelle barn
  • Skoler du har gått på (f.o.m. videregående skole) og eksamener du har tatt, evt. verneplikt
  • Jobber du har hatt (heltid og deltid)
  • Kurs
  • Kunnskaper i fremmedspråk, lengre reiser
  • Tillitsverv, medlemskap i klubber og foreninger
  • Aktiviteter i fritiden, spesielle interesser

Tips til utforming

  • Pass på at stilen er lik gjennom hele CV-en.
  • Vær ærlig i det du tar med, ikke oppgi kompetanse du ikke har eller gi deg selv titler du ikke har hatt.
  • Oppsettet skal være leselig og luftig. Hold deg helst til én side, men blir det for mye er det bedre å øke til to sider fremfor å redusere skriftstørrelsen eller «tettpakke» siden.
  • Fremhev det du er stolt av og har oppnådd. Konkrete resultater er bra å ha med.
  • Dersom du vil tilpasse CV-en din til en spesifikk stiling kan det lønne seg å ringe kontaktpersonen i stillingsannonsen og finne ut så mye som mulig om jobben. Spør om nærmere informasjon om hva slags medarbeider de søker etter, ytterligere krav til søker og dennes kompetanse og bakgrunn. Så passer du på å fremheve de områdene ved deg selv og sette kvalifikasjonene de er ute etter høyt opp.
Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig å korrekturlese CV-en din. Vær sikker på at du har riktige datoer og årstall, og rett opp eventuelle skrivefeil. Dobbeltsjekk at firmanavn er skrevet riktig, de blir sjelden fanget opp av stavekontrollen. Det du sender inn til en fremtidig arbeidssøker bidrar til førsteinntrykket av deg. Dersom du for eksempel ønsker å fremstå som nøyktig vil en eller flere skrivefeil ødelegge for deg.

Klikk på lenkene under for å laste ned våre forslag til CV-oppsett. Malen kan enkelt tilpasses dine ønsker og behov.

Her er også maler til CV på norsk og engelsk som følger Europass-standarden.

Vi har også tips til hvordan du skriver selve jobbsøknaden.

Lykke til med jobbsøkingen!

Saken fortsetter under annonsen