Tenk deg det utenkelige
Magne Aarset, førsteamanuensis ved Høyskolen i Ålesund og ekspert på risiko- og kriseledelse, bruker jevnlig skipskaptein John Edward Smith som eksempel på hvor galt det kan gå når en leder overhodet ikke har noe perspektiv på at det kan skje noe galt med virksomheten han er sjef for. Titanics kaptein er sitert på at han ikke kunne forestille seg noen hendelse som kunne få et moderne skip å synke. For kapteinen var katastrofen utenkelig, og derfor tenke han heller ikke på den.
Konsekvensen av dårlig kriseledelse om bord var blant annet at mange livbåter ble sjøsatt halvtomme. Faktum er at ett tusen av de 1500 som omkom kunne vært reddet hvis alle båtene hadde vært fulle.
Magne Aarset deler mennesker inn tre grupper når han snakker om hvor forberedte vi er på kriser.
En gruppe er mentalt godt forberedt på muligheten, og har tenkt igjennom konsekvensene. Det er disse som har lettest for å ta ledelsen i situasjonen når katastrofen skjer.
Den andre gruppen har et mindre aktivt forhold til at ting kan gå galt. De vet det, men har ikke tenkt situasjonen skikkelig igjennom. Likevel er de såpass forberedt at de er i stand til å handle på instruks fra andre.
Den tredje gruppen er de som aldri har kunnet forestille seg situasjonen i det hele tatt. De kan finne på å handle direkte destruktivt, kanskje i panikk. Det er her han plasserer kaptein Smith.
Forskning viser at den som har innsett og analysert en mulig fare, er den som har de beste forutsetningene for å klare seg når noe skjer. Det kan gjelde i fysisk farlige situasjoner, og det kan gjelde i arbeidslivet hvis noe skjer med bedriften din. Den mentale biten er faktisk den aller viktigste, for er ikke det mentale på plass gjør du jo heller ingen praktiske forberedelser for å forebygge, understreker Magne Aarset.
Dette er bare et utdrag av lederverktøyet som stod på trykk i Ukeavisen Ledelse nummer 21 2009. Kjøp hele utgaven i pdf-format og les mer om Risk management.