Slik får du god PR

Publisert: 17. august 2007 kl 01.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

- Skal du etablere et langsiktig og fruktbart forhold til mediene, er du avhengig av å holde deg til medienes egne spilleregler, fortsetter han.

Cappelen har sammen med PR-rådgiverne Aina L. Kristensen og Øystein Bonvik gitt ut boken «God PR - Norsk markeds-PR i praksis».

Her kommer de tre med en rekke gode forslag til hvordan du og din bedrift kan lykkes med PR-arbeidet.

Informasjonssubsidier

- Hvis du sitter med en sak som ikke er så stor og viktig at den blir dekket av mediene uansett, kan du foreta grep som «verdiøker» saken for mediene, forklarer Cappelen.

- Tar du selv kostnaden ved å gjøre deler av det journalistiske arbeidet med en sak, gjør du det lettere for redaksjonelle medarbeidere å gjøre en god journalistisk jobb, påpeker Anders Cappelen.

God mediehåndtering handler først og fremst om å gjøre jobben lettere for journalistene. Eksempler på informasjonssubsidier: resultater av en undersøkelse og annen innsamling av faktainformasjon, systematisering og journalistisk bearbeidelse av informasjon. For eksempel i form av en faktaboks, et faktaark eller illustrasjoner som mediene vil bruke.

Saken fortsetter under annonsen

Det kan også være digitale fotografier, grafiske fremstillinger eller video-opptak som kan legges ut i nettmedier. Det handler også om å finne frem til gode og riktige intervjuobjekter og organisere kontakt med disse.

Eksklusivitet og god service

- Dette er det beste du kan gi en journalist, og de viktigste virkemidlene for å etablere et godt forhold til journalister og redaksjoner, hevder Cappelen.

- Gi saken til bare én redaksjon når det er usikkert om hvor stor nyhets- og interesseverdi saken har, og du treffer store deler av målgruppene gjennom et bestemt medium. Eksklusivitet vil som en hovedregel øke redaksjonens interesse for en sak, føre til at den får et bedre oppslag/innslag og kan være en forutsetning for at en redaksjon skal gjøre noe med saken, sier han.

- God service betyr først og fremst rask tilgang til sentrale personer for intervjuer og kommentarer, og generelt rask tilgang til relevant informasjon, sier han.

Bruk nyhetene

Anders Cappelen anbefaler også å bruke nyhetsbildet som idékilde til gode PR-tiltak.

Saken fortsetter under annonsen

Mediene setter til enhver tid saker på dagsordenen og gjør dem aktuelle. Når pressen omtaler en sak eller et tema som på en eller annen måte angår din virksomhet, er muligheten ofte god for å lykkes med innspill om nettopp denne saken eller dette temaet, sier han.

Men kan du finne noe som avviker fra det normale og forventede, er det absolutt det beste.

Uvanlighet og overraskelse vil alltid øke medienes interesse. Når en aktør gjør noe annet enn det man er vant til, regner medier som dekker den aktuelle bransjen ofte dette som godt stoff. At noe er smalt og sært, behøver ikke bety at mediene ikke er interessert, snarere tvert i mot, mener kommunikasjonseksperten.