Skap en trenende organisasjon
Felles for all trening er at den faktisk må gjennomføres. Og at den forbedrer det som det trenes på. I tillegg forankrer trening ord som «mål,» «strategi» og «verdier.» Ord som er fnugglette og forsvinner i hverdagsvinden, om ingen trekker dem ned på bakken og omgjør dem til handling.
Fra nå-tilstand til ønsket tilstand
Ifølge NHO har 90 prosent av norske bedrifter nedfelt et verdigrunnlag. Men bare sju prosent har gjort jobben med å finne ut hva de konkret betyr og medfører. Her kan erfaringene fra idrettsverden komme til nytte. Idretten har lang erfaring med å forholde seg til mål og verdier, å få «nå-tilstanden» over til «ønsket tilstand» og de vet at de ikke kommer unna det konkrete arbeidet. En målsetning om å ta gull i OL i Beijing er null verd om ikke utøvere og ledere gjør helt konkrete ting for å oppnå det. Riktige, konkrete oppgaver må utføres, om og om igjen. Av og til kan de være både kjedelige og smertefulle. Men skal resultatene komme, må både trenere og utøvere holde fokus til ferdigheten sitter. De kan ikke være opptatt av «alt det andre.»
Dette har direkte overføringsverdi til arbeidslivet.
Prestasjonsutvikling i praksis
Enhver organisasjon vil tjene på å forbedre små og store operasjoner. De erfarne idrettstrenerne Dag Kaas, Johan Kaggestad og Hans Trygve Kristiansen mener idretten har gjort så gode erfaringer med forbedringsprosesser at de har mye å tilføre. Derfor har de skrevet en bok om prestasjonsutvikling i praksis og kalt den for «Fra ord til handling.»
De hevder organisasjonene har mye å tjene på om ledere jobber etter de samme prinsippene som profesjonelle trenere.
Konkret innebærer det at lederen, sammen med den enkelte medarbeider, utarbeider både målsetting og treningsprogram for å løse arbeidsoppgaver enda bedre. I tillegg skal lederen følge opp at treningen faktisk gjennomføres og jevnlig evaluere hvordan det ligger an i forhold til treningsprogram og målsetting.
Men erfaringene fra idretten viser at det ikke er nok med individuelle treningsopplegg. Det må også skapes en kultur som tillater alle å lykkes. I en bedriftskultur som er dominert av jante-lov og under-ytere, vil det være vanskelig for den enkelte utøver å få fremgang.
Små, spiselig biter
Et treningsprogram består av en klar målsetting som deles opp i små, spiselige biter. De kan være harde å tygge, men på den måten blir de mulig å nå, og mulig å evaluere. Målsettingen må være konkret - OL-gull i Beijing. Et mål om å «bli best» uten å konkretisere hva det skal innebære for den enkelte, hjelper lite. Det handler om å perfeksjonere de enkelte arbeidsoppgavene. Gjøre det som funker enda noen hakk bedre. Skihopperne er flinke til å snakke om å konsentrere seg om arbeidsoppgavene, som kan være en liten justering av en hoftebevegelse. Slik bruker de en metafor nettopp fra arbeidslivet.
Det kan innvendes at denne tenkemåten er selvfølgeligheter satt i system. Men det er ikke tvil om at terping på detaljer og bevisstheten om å gjøre de riktige tingene skaper stadige forbedringer, når det gjennomføres på en systematisk måte.
Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 20. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com