138367731_0928b.jpg

Sjefen kan hjelpe

Publisert: 27. august 2009 kl 18.53
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

- Psykiske lidelser kan koste arbeidsplassen dyrt, men det er samtidig et problem som du kan gjøre noe med, både som leder og kollega, fastslår psykolog Torkil Berge ved Diakonhjemmets sykehus i Oslo.

Det handler om to ting. Om å tørre å snakke med folk som har problemer, og om å bruke sunn fornuft når du gjør det. Bygg en kultur på jobben hvor det er rimelig trygt å snakke om problemer. Det er fullt mulig å være god kollega og medmenneske uten samtidig å forsøke å være terapeut.

Veien går gjennom kontakt

Den viktigste veien ut av en depresjon går gjennom kontakt med andre mennesker. Den sikreste veien videre nedover den depressive spiralen er å sitte alene i verdens dårligste selskap.

- I utgangspunktet er Norge et land hvor depresjoner skal kunne håndteres, av den enkle grunn at vårt samfunn har en grad av åpenhet om angst og depresjon som mange andre mangler. En slik åpenhet er viktig for mennesker med psykiske lidelser, slår Berge fast. Det er viktig at ledere klarer å formidle en holdning om at det ikke er noe tabu å ha det vanskelig, hverken privat eller på jobben.

- Noe av det viktigste er å gi en medarbeider som har det vanskelig saklige og positive tilbakemeldinger. Abraham Lincoln var i sin samtid kjent for et dypt tungsinn som iblant kom over ham, og han har uttalt at han i slike stunder følte seg som Amerikas mest miserable menneske. Det fremstår som meningsløst for oss, all den stund Lincoln i dag beskrives som den mest beundrede amerikaner noensinne. Samtidig er det et eksempel på hvordan en tung depresjon kan gi seg utslag i en grad av selvkritikk som går over i regulær selvforakt. Det må alle i omgivelsene, og ikke minst en sjef, gjøre sitt beste for å motvirke påpeker Torkil Berge.

Dette er kun et utdrag av en artikkel fra Ukeavisen Ledelse nr. 28. Kjøp avisen i pdf og les mer om hvordan du som sjef kan hjelpe ansatte som er psykisk syke.

Saken fortsetter under annonsen